Ακανθώδες ζήτημα

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 16:31

A- A A+

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η δημοκρατία είναι η φυσική προσδοκία κάθε ανθρώπου και ο μακροχρόνιος προορισμός κάθε κοινωνίας. Οπότε θεωρούν ότι η αλλαγή καθεστώτος σε μία χώρα θα οδηγήσει σε δημοκρατική διακυβέρνηση. Εν συντομία θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι το φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης μιας κοινωνίας.

Η συμμετοχή της ισλαμικής Χαμάς στην παλαιστινιακή πολιτική διαδικασία -πολύ δε περισσότερο, η σαρωτική νίκη της- ύστερα από εκείνη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και σουνιτικών και σιιτικών κομμάτων στο Ιράκ, δεν είναι αυτό που φανταζόταν η κυβέρνηση Μπους όταν εγκαινίαζε τη φιλόδοξη πολιτική της να εξαπλώσει τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Μόνο που δεν μπορεί να προωθούμε την δημοκρατία, και μετά να θρηνούμε τα αποτελέσματα της δημοκρατίας ή να προβάλλουμε ενστάσεις γι' αυτά τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει δημοκρατία a la carte. H δημοκρατία προϋποθέτει μια παράδοση πολιτικής σκέψης που δέχεται, αντίθετα με όλες τις άλλες, ότι μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές σκέψης και όχι να βασιλεύει μια ορθοδοξία.

* Η φωτογραφία είναι από το λεύκωμα του δημοσιογράφου Πλάτωνα Τσούλου «Ο οδοιπόρος είχε φύλλα στα μαλλιά του», Εκδόσεις Ολκός.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή