Η ρωσική... ΑΑΔΕ και το ελληνικό «λογισμικό»

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 07:00
shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tου Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Στη Ρωσία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φορολογίας έχτισε δύο τεράστια κέντρα δεδομένων και υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν κάθε τιμολόγιο για συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, έδωσε εντολή σε κάθε λιανέμπορο να αποκτήσει νέες ταμειακές μηχανές, που συνδέονται ασφαλώς απευθείας με τα data centers.

Όπως εξηγεί στους FT, ο επικεφαλής της ρωσικής ΑΑΔΕ, Mikhail Mishustin, σε πραγματικό χρόνο μπορεί τώρα να ελέγξει κάθε τιμολόγιο ώστε να εξασφαλίσει ότι οι επιστροφές ΦΠΑ που καταβάλλει είναι συνδεδεμένες με τιμολόγια στα οποία οι εταιρείες έχουν εμβάσει το σωστό ποσό στις αρχές. Κατόπιν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη μπορεί γρήγορα να βρει μοντέλα στα δεδομένα και στις εταιρείες που έχουν πολλούς «σπασμένους συνδέσμους», επιτρέποντας στις αρχές να στοχεύσουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις για έλεγχο. Δεδομένου ότι όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, μπορεί επίσης να εντοπίσει φοροελεγκτές με χαμηλά ποσοστά εισπράξεων από τις εταιρείες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι. Με το νέο σύστημα πέτυχε να μειώσει το «κενό του ΦΠΑ» από το 20% που ήταν στο 1%, μια άκρως εντυπωσιακή επίδοση, όταν στην Ε.Ε. είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Μεταξύ 2014 και 2018 τα χρήματα που εισπράχθηκαν από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 64% έναντι 21% αύξησης της ονομαστικής κατανάλωσης των νοικοκυριών την ίδια περίοδο. «Μπορώ να βρω πού ήπιατε τον καφέ σας» είπε χαρακτηριστικά στον συντάκτη των FT. 

Και ερχόμαστε στην Ελλάδα, για να διαπιστώσουμε ότι η χώρα μας στα φορολογικά είναι πιο… προχωρημένη, αλλά κυρίως σε ό,τι άπτεται της φοροδιαφυγής. Το τελευταίο διάστημα έγινε αντιληπτό από τις φοροελεγκτικές αρχές ότι κυκλοφορεί και χρησιμοποιείται ευρέως ένα λογισμικό που είναι ανάρπαστο και το οποίο κάνει κάτι απλό. Παρεμβαίνει στο λογισμικό της ταμειακής μηχανής ή του PC και σβήνει κατά τη βούληση του επιχειρηματία όσες αποδείξεις θέλει. Η επιχείρηση εμφανίζεται να κόβει κανονικά αποδείξεις, οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι για τη φορολογική εντιμότητα του καταστήματος, αλλά δεν καταγράφονται όλες στη φορολογική μνήμη.

Το Σαββατοκύριακο, κλιμάκιο ελεγκτών της ΑΑΔΕ εντόπισε στην Κρήτη και νέο κρούσμα χρήσης του «ειδικού» λογισμικού, με το οποίο σβηνόταν το 80% των αποδείξεων. Η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και των τιμολογίων, που θα εφαρμοστούν από το 2020, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ή να περιορίσει παρόμοια φαινόμενα. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση το έγκλημα, οικονομικό ή άλλο, είναι ένα βήμα μπροστά.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή