Μάχες ουσίας και όχι εντυπώσεων

Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 07:00
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Ραντεβού» στη Βουλή δίνουν για μία ακόμα φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το πολιτικό «παιχνίδι» -όπως πιστοποιεί το μπαράζ συνεδριάσεων των τελευταίων ημερών- διεξάγεται πλέον στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Βέβαια το αρχικό κλίμα συναίνεσης υποχωρεί σταδιακά και οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για... φθινοπωρινές μάχες εφ’ όλης της ύλης. Οι τόνοι ανεβαίνουν και όπως όλα δείχνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώνουν συχνά τα ξίφη τους στην Ολομέλεια. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα των «300» είναι να γίνουν μάχες ουσίας και επιχειρημάτων και όχι εντυπώσεων και άγονων πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οι προσωπικές επιθέσεις μπορεί να εξασφαλίζουν ένα... πεντάλεπτο προβολής, ωστόσο σε βάθος χρόνου απομακρύνουν ένα πιο απαιτητικό κοινό. Ένα κοινό που θέλει να ακούσει πολιτικές θέσεις και επιχειρήματα και δεν ενδιαφέρεται για την κομματική γραμμή. 

Μέσα σε αυτό το νέο πολιτικό τοπίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις σε θέματα μείζονος σημασίας. Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτικό διάλογο, καθώς στα περισσότερα άρθρα απαιτείται να συμπληρωθεί ο... μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών. Παράλληλα, μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, μπορεί επίσης να αποτελεί αφορμή για πολιτικές προσεγγίσεις.

Προς το παρόν ο πρώτος κύκλος των κοινοβουλευτικών μαχών ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση του τρίτου κατά σειρά «γαλάζιου» νομοσχεδίου μέσα σε έναν μήνα. Ο Δεκαπενταύγουστος προσφέρεται για πολιτική ανάπαυλα και το επόμενο κοινοβουλευτικό ραντεβού θα δοθεί στο τέλος Αυγούστου.

Τότε θα ξεδιπλωθεί και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά τα «φθινοπωρινά» νομοσχέδια, που θα εστιάζουν στην οικονομία αλλά και σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών. Το πιθανότερο είναι πως κοινοβουλευτική... πρεμιέρα θα γίνει αμέσως μετά τις διακοπές με το αναπτυξιακό σχέδιο, με δεδομένη την έμφαση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στις νέες επενδύσεις.

Στο νέο μεταμνημονιακό τοπίο, πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο πολιτικός διάλογος. Εκεί θα φανεί και το κατά πόσο τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στην πολιτική «ωρίμανση» και δημιούργησαν ένα νέο τοπίο στο εσωτερικό των κομμάτων.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή