Επίσκεψη Καραμανλή στη Σόφια στις 14 Απριλίου

Σε άριστο κλίμα η συνάντηση με το βούλγαρο ομόλογό του
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 14:39
A- A A+

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Μεγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο βούλγαρος ομόλογός του Σεργκέι Στανίσεφ.

Μετά τη συνάντηση ο κ.Καραμανλής ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σόφια στις 14 Απριλίου, έπειτα από πρόσκληση του κ. Στανίσεφ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας. «Με την πανηγυρική κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, τον περασμένο Νοέμβριο, της Συνθήκης Προσχώρησης των δύο φίλων χωρών-της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας-στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την παρουσία μάλιστα των δύο Προέδρων, επισφραγίσαμε, θα έλεγα, τη σταθερή και συνεπή υποστήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας, τους οποίους προσβλέπουμε να υποδεχθούμε, ως νέους εταίρους, την 1η Ιανουαρίου του 2007», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν επίσης οι τρέχουσες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με έμφαση στο Κοσσυφοπέδιο και τις διαπραγματεύσεις για το καθορισμό του μελλοντικού του καθεστώτος.

Από την πλευρά του ο κ. Στανίσεφ δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Καραμανλή αντηλλάγησαν απόψεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη διμερή συνεργασία και τη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων (Κόσοβο), αλλά και για την πορεία της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ο κ. Στανίσεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες, όχι μόνο της βουλγαρικής κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας της χώρας, για τη συνεχή υποστήριξη στην πορεία της προς την προσχώρησή της στην Ε.Ε., από 1η Ιανουαρίου 2007.

Όπως πρόσθεσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εξελίσσεται δυναμικά. Όπως επισήμανε, για τους πρώτους οκτώ μήνες πέρυσι, οι οικονομικές συναλλαγές ήταν πάνω από 14 δισ. ευρώ και η Ελλάδα είναι δεύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη χώρα.

«Για μας, από εδώ και πέρα», τόνισε ο κ. Στανίσεφ, «θα είναι ευκολότερο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε νομοθετικό, αλλά και διαρθρωτικό επίπεδο, για την καλύτερη λειτουργία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και την ανταλλαγή υπηρεσιών και εμπορευμάτων. Και βεβαίως θα ενισχύσουμε και την ανάπτυξη των υποδομών. Η ενίσχυση των διασυνοριακών σταθμών, που προβλέπεται στα επίσημα προγράμματα και των δύο Κυβερνήσεων, θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα εγκαίνια πέρυσι του διασυνοριακού σταθμού Εξοχής-Δράμας αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων σε όλα τα επίπεδα».

«Περιμένουμε την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Σόφια, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς όλα τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τη διμερή οικονομική και πολιτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων και των οδικών υποδομών, όπως οι υποδομές του “Διαδρόμου 4’”, καθώς επίσης για τους σιδηροδρομικούς άξονες που θα έχουμε σύντομα. Οι δύο χώρες έχουν επίσης έντονο ενδιαφέρον για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που είναι επίσης ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή