Της Ανθής Αγγελοπούλου
Οι φλέβες των παιδιών είναι μικρές και μερικές φορές δυσχεραίνουν την πρόσβαση βελόνας για καθετήρα στους επιστήμονες υγείας, κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής περίθαλψης με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές προσπάθειες οι οποίες όχι μόνο πονούν αλλά και φοβίζουν τα μικρά παιδιά ενώ, στην κυριολεξία «τρομοκρατούν» τους γονείς που βλέπουν τα αγγελούδια τους να σπαράζουν στο κλάμα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Emergency Medicine», και η οποία έγινε από τους επιστήμονες στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP) υπάρχει μία νέα τεχνική που μπορεί να μειώσει τα τρυπήματα από βελόνες στα παιδιά προκειμένου να τους χορηγηθεί ορός ή να ληφθεί δείγμα αίματος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερήχους για να καθοδηγήσουν την τοποθέτηση ενδοφλέβιων (IV) καθετήρων σε παιδιά με τεκμαιρόμενη δύσκολη πρόσβαση και διαπίστωσαν ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από την πρώτη κιόλας προσπάθεια.
Όπως εξηγεί η Alexandra M. Vinograd, MD, ιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο CHOP και επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη αυτή, η ανάγκη τοποθέτησης μιας ενδοφλέβιας γραμμής είναι μια κοινή αλλά πολύ σημαντική ιατρική πράξη που γίνεται καθημερινά από τους παρόχους παιδιατρικής υγειονομικής περίθαλψης. Και η χρήση των υπερήχων στην τοποθέτηση των καθετήρων ήταν μια κίνηση που ευχαρίστησε πολύ τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και τους γονείς τους αφού δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθούν πολύ οι μικροί ασθενείς και η ιατρική αυτή πράξη να γίνει εύκολα και ανώδυνα.
Οι ερευνητές κατέγραψαν 167 ασθενείς που προσδιορίστηκαν ως έχοντες δύσκολη πρόσβαση στο IV και τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε παραδοσιακή IV γραμμή είτε φροντίδα από μια πολυεπιστημονική ομάδα που εκπαιδεύτηκε για να τοποθετήσει υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες IV γραμμές στην πρώτη προσπάθεια. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ηλικίας από 0 έως 3 ετών και άνω των 3 ετών.
Η επιτυχία της πρώτης απόπειρας ήταν υψηλότερη στην ομάδα τοποθέτησης γραμμών ενδοσκόπησης (85,4%) σε σύγκριση με την παραδοσιακή ομάδα ενδοφλέβιας γραμμής (45,8%). Όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους με την τοποθέτηση της γραμμής IV, οι γονείς προτίμησαν την τοποθέτηση μέσω υπερήχων από την παραδοσιακή μέθοδο.
Ο Joseph J. Zorc, MD, ιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο CHOP και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι η χρήση της νέας μεθόδου δεν αύξησε τι επιπλοκές ενώ τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενδοφλέβια πρόσβαση στα παιδιά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των τρυπημάτων που βιώνουν τα παιδάκια.
Τόσο οι νοσηλευτές όσο και οι γιατροί είχαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας πρώτης απόπειρας
Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας νοσηλευτή οδήγησε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του CHOP που εκπαιδεύει ευρέως τους νοσηλευτές με την τοποθέτηση γραμμών IV υπό την καθοδήγηση με υπερήχους. Η καθοδηγούμενη πρόσβαση αποτελεί πλέον στο νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια μια τυπική διαδικασία για ασθενείς με εικαζόμενη δύσκολη ενδοφλέβια πρόσβαση.
Πηγές:
Children's Hospital of Philadelphia (CHOP)
https://www.news-medical.net/news/20190805/Ultrasound-guided-IV-line-insertion-in-children-has-higher-success-rates.aspx