Ανάληψη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό ζήτησε από τη Λευκωσία ο Ερντογάν

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 18:52
A- A A+

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ζήτησε από τη Λευκωσία ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι καιρός η ελληνοκυπριακή διοίκηση -όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση- να κάνει βήματα προς την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό», είπε ο κ. Ερντογάν επιστρέφοντας από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αμερικανός πρέσβης στην ¶γκυρα, Ρος Γουίλσον, ο οποίος σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση, σημείωσε ότι η τύχη της σημαντικής -όπως τη χαρακτήρισε- τουρκικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό «εξαρτάται από τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Η κυπριακή κυβέρνηση «θα πρέπει τουλάχιστον να γνωστοποιήσει στο γ.γ. του ΟΗΕ επί ποιας βάσης είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιο βήμα», είπε ο αμερικανός πρέσβης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε, άλλωστε, σήμερα ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η ¶γκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν περαιτέρω συνομιλίες επί του σχεδίου δράσης.

Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, του είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα ανοίγματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή