Πυροδοτούν αντιδράσεις σκίτσα του Μωάμεθ

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2006 20:18
A- A A+

Οι σκανδιναβικές χώρες με επικεφαλής τη Δανία ανακοίνωσαν σήμερα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους στη Μέση Ανατολή, καθώς ογκούται το κύμα διαμαρτυριών και απειλών εναντίον τους, μετά τη δημοσίευση ΣΤΙς 30/9/2005 γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ στην εφημερίδα της Δανίας, Jyllands-Posten, που αναδημοσιεύτηκαν ΣΤΙς 10/1/2006 στη νορβηγική επιθεώρηση Magazinet.

Στη Νορβηγία, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από δύο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στη Σουηδία, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους σουηδούς πολίτες να μη μεταβαίνουν στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία μποϊκοτάζ των δανικών προϊόντων.

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, εάν κάποιες κυβερνήσεις ενθαρρύνουν το μποϊκοτάζ.

Η Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων ανακοίνωσε σήμερα την κλιμάκωση της εκστρατείας της κατά της «εξάπλωσης του μίσους και της υποκίνησης κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων».

Μια ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ, ο Στρατός των Μαχητών, (Τζάιχ αλ Μουτζαχιντίν) κάλεσε σήμερα τους οπαδούς της να επιτίθενται σε κάθε στόχο από τη Δανία ή τη Νορβηγία.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται από ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ μια τέτοια απειλή κατά δύο χωρών.

Η Αυστρία, που ασκεί το παρόν εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. υπενθύμισε την προσήλωση της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου, αλλά παράλληλα επισήμανε ότι «η θρησκευτική πίστη πρέπει να είναι σεβαστή». Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα υπογράμμισε: «Το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε στους ηγέτες όλου του αραβικού κόσμου και όλου του μουσουλμανικού κόσμου είναι ότι το να πληγώνεις τους πολίτες για θέματα θρησκευτικά δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μας».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV