Επανεκκίνηση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων μέσω της μετατροπής των εγκαταστάσεων των πρώην διαμετακομιστικών αποθηκών (Σιλό) στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται το 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στο υπουργείο Πολιτισμού, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης δήλωσε: «Το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις του 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Μεταξύ των δράσεων που αφορούν το επετειακό έτος 2021 είναι και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Πρέπει, λοιπόν, εγκαίρως να επανεκκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για το εμβληματικό Μουσείο στο παλαιό κτήριο του ΣΙΛΟ στο λιμάνι του Πειραιά, που εγκαταλείφθηκε το 2015. Στόχος όλων των φορέων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού Μουσείου με μοναδικά εκθέματα και ψηφιακές εκθέσεις, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μας».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου σε κάθε σχετική πρωτοβουλία και μάλιστα ανέλαβε να τοποθετήσει τις προτομές των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας -Ξάνθου, Σκουφά και Τσακάλωφ- στην πλατεία Οδησσού, μπροστά από το Μέγαρο του Επιμελητηρίου και του σταθμού του Ηλεκτρικού, μόλις το επιτρέψουν τα έργα του μετρό. Πράγματι, το 2021 θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν όλα όσα συνδέουν τη κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο.
Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο παλαιό κτήριο του Σιλό στο λιμάνι του Πειραιά θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους.
Το βιομηχανικό κτήριο του Σιλό, που κατασκευάστηκε τη διετία 1934 - 1936 και συνδέθηκε στενά με την ιστορία του Πειραιά, αποκτώντας εμβληματικό χαρακτήρα, εμφανίζεται ως εξαιρετικά κατάλληλο γι’ αυτή τη χρήση, αφενός λόγω της θέσης του στο κεντρικό λιμάνι της χώρας και αφετέρου εξαιτίας της άμεσης γειτνίασής του με τη θάλασσα. Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος φαντάζει ως ο καταλληλότερος για να στεγάσει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, στην καρδιά του κεντρικότερου λιμανιού της χώρας.
Αφιερωμένο αποκλειστικά στην ενάλια αρχαιολογία Το πρωτοποριακό Μουσείο, και ως προς τη θεματολογία και ως προς την εξωτερική μορφή, θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ενάλια αρχαιολογία, άκρως αναγκαίο σε μια χώρα ναυτική, όπως η Ελλάδα, που θα επιτρέψει στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, που εκτείνεται χρονολογικά από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους.
Χιλιάδες ευρήματα -όπως αμφορείς, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, αγάλματα μαρμάρινα και χάλκινα, τμήματα γλυπτών, αρχιτεκτονικά μέλη και οικοδομικό υλικό, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα από τον εξοπλισμό πλοίων, προσωπικός οπλισμός και οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη ρουχισμού και καλλωπισμού, εργαλεία και λοιπά αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις-, θα οργανωθούν και θα εκτεθούν σε βασικούς θεματικούς άξονες.
[email protected]