ΗΠΑ: Θετική στάση στη πρόταση της Τουρκίας για το Κυπριακό

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 09:01
A- A A+

Το State Department, επανέλαβε ότι τηρεί θετική στάση έναντι της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα η Αγκυρα για το Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Ανταμ Ερελι, τόνισε ότι οι ΗΠΑ "καλωσορίζουν δημόσια αυτή την πρόταση", και επεσήμανε ότι κατά την άποψη της Ουάσιγκτον πρόκειται για μια πρόταση που είναι "θετική και κοιτάζει μπροστά".

Συμπλήρωσε ότι η θετική αντίδραση της Ουάσιγκτον έρχεται "στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τη μια πλευρά και όπου όλα τα μέρη αναζητούν τρόπους για να ενεργοποιηθούν στη βάση αυτού του σχεδίου".

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της τουρκικής πρότασης και δήλωσε, ότι αυτή περιέχει μερικά θετικά στοιχεία. "Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το πνεύμα (θεωρούμε ότι) η πρόταση ήταν θετική και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου και θα ωθήσει τα μέρη να είναι ευέλικτα και δημιουργικά", τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department, και πρόσθεσε ότι "εναπόκειται στα μέρη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Δεν είναι κάτι το οποίο θα σχολιάσω εγώ".

Τέλος, ο κ. Ερελι κάλεσε εμμέσως την Κύπρο και την Ελλάδα να μελετήσουν την τουρκική πρόταση διότι, όπως εκτίμησε, αυτή "μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις γύρω από το κυπριακό ζήτημα".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή