Ανεβαίνει τo θερμόμετρο στη Βουλή

«Όλα τα φώτα» σε επιτελικό κράτος και διυπουργικό νομοσχέδιο
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 11:23
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Καυτός» μήνας από πολιτική σκοπιά αποδεικνύεται ο Αύγουστος, καθώς το κοινοβουλευτικό σπριντ της κυβέρνησης ανεβάζει το πολιτικό... θερμόμετρο. Μέσα σε τέσσερις ημέρες θα ψηφιστούν από τη Βουλή δύο νομοσχέδια, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Με τα δύο αυτά νομοσχέδια κλείνει ο πρώτος κύκλος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και το επόμενο ραντεβού δίνεται για το τέλος Αυγούστου. Τότε αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για την οικονομία, κυρίως όσον αφορά τα επόμενα νομοσχέδια που θα είναι το φορολογικό (το δεύτερο μετά τις εκλογές) και το αναπτυξιακό.

Οι κινήσεις αυτές θα συνδυαστούν με δύο κρίσιμα ταξίδια του πρωθυπουργού -μέσα στον Αύγουστο- αρχικά στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Βερολίνο. Εκεί θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για το «καυτό» θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, με την κυβέρνηση να προβάλλει ένα μεταρρυθμιστικό και φιλοαναπτυξιακό πακέτο για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων. Τα θετικά μηνύματα των αγορών, η αναμενόμενη πλήρης άρση των capital controls και η προσέλκυση επενδύσεων εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τα κυβερνητικά «ατού» σε αυτή τη συζήτηση.

«Ήρθε η σειρά της γενιάς μας να γράψει ιστορία» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από την ακριτική Κάρπαθο, επισημαίνοντας πως «μετά από πολλά χρόνια κρίσης θα τη γράψουμε μαζί και μία νέα ημέρα, πολύ πιο αισιόδοξη, θα ξημερώσει για τον τόπο». Η κυβέρνηση κάνει και έναν πρώτο απολογισμό, καθώς την Τετάρτη συμπληρώνεται ένας μήνας από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Σε αυτή τη φάση το βάρος, όπως είναι αναμενόμενο, πέφτει στην οικονομία, αλλά και σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται δύο υπουργεία: το Εργασίας και το Υγείας, όπως φαίνεται και από μία σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούνται. Ο στόχος για την καθιέρωση ψηφιακής σύνταξης, τα μέτρα για τη διανομή φαρμάκων σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, το πακέτο για τη στήριξη των νέων οικογενειών είναι από τις πρώτες κυβερνητικές προτεραιότητες.

Πάντως, στην εσωτερική πολιτική σκηνή οι τόνοι αρχίζουν να ανεβαίνουν. Μπορεί η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου να έγινε με ευρύτερη πλειοψηφία, ωστόσο τα δύο νέα νομοσχέδια δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση. Η αντιπολίτευση έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις τόσο για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, όσο και για το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ένα πακέτο διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του ασύλου.

Επιτελικό κράτος
Οι πρώτες συγκρούσεις αναμένεται να εκδηλωθούν στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή της Βουλής. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης προχώρησε σε βελτιωτικές ρυθμίσεις, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να διατυπώνει εντάσεις και να μιλά για «κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό (γύρω από τον πρωθυπουργό) κράτος».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν ιδιαίτερα και στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πακέτο διατάξεων. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική. Ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα», σε μία κόντρα που θα έχει και... δεύτερο γύρο όταν ξεκινήσει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Άσυλο
Σφοδρή αναμένεται να είναι η σύγκρουση και για το άσυλο. Για το θέμα αυτό κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως στόχος είναι να μπει τέλος σε φαινόμενα ανομίας, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ιδεοληψία» και για συντηρητική οπισθοδρόμηση. Όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνεται πως «η διάταξη που παρουσιάστηκε είναι θετική στις δύο πρώτες παραγράφους, ως προς την κατοχύρωση του ακαδημαϊκού ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών. Η παράγραφος 3 όμως δημιουργεί σύγχυση» και προτείνει την επαναφορά του άρθρου 3 του νόμου 4009/2011.

Παράλληλα έναν νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων ανοίγει άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ειδικότερα για τη θέση του προέδρου προβλέπονται ασυμβίβαστα μεταξύ των οποίων και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε Γραφείο Πρωθυπουργού. Η ψήφιση αυτή της διάταξης αναμένεται να δρομολογήσει την απομάκρυνση της Β. Θάνου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «φωτογραφική» ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ασκώντας κριτική τόσο σε επιλογές προσώπων που κάνει η κυβέρνηση όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών. Είναι ενδεικτικά τα βέλη του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη για τις δηλώσεις που έχει κάνει όσον αφορά τη ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση το φθινόπωρο αναμένονται νέα επεισόδια στις κοινοβουλευτικές συγκρούσεις, καθώς θα ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και του εκλογικού νόμου. Θέματα που θα πυροδοτήσουν συγκρούσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με τα... φώτα να πέφτουν στο Κίνημα Αλλαγής και στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του. Μία πρόγευση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος σημείωσε πως «θα είμαστε εκεί και για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο, αλλά και για τη δημιουργία ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου, που δεν θα αφήνει τη χώρα ακυβέρνητη».    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή