Πέθανε ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας D. A. Pennebaker

Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 22:27
A- A A+

Πέθανε, σε ηλικία 94 ετών, o βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ντοκιμαντερίστας D. A. Pennebaker.   

Ο Pennebaker, που τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ για το σύνολο του έργου του το 2013, πέθανε στο σπίτι του την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο γιος του. Πρωτοπόρος του σινεμά βεριτέ, δημιούργησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους το 1953 και είχε τίτλο «Daybreak Express», ενώ το 1960 κατέγραψε την εκστρατεία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.   

Έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν μαζί με τον συνεργάτη του, Ρίτσαρντ Λίκοκ, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή φορητή μηχανή 16mm που κατέγραφε συγχρονισμένα ήχο και εικόνα. Το 1967 κυκλοφόρησε το «Dont Look Back» (sic) ένα ντοκιμαντέρ που κατέγραφε την τουρνέ του Μπομπ Ντίλαν στην Αγγλία το 1965 και θεωρείται ορόσημο στο είδος του. 

Το ντοκιμαντέρ ξεκινούσε με την κλασική σκηνή στην οποία ο Ντίλαν κρατάει κάρτες με λέξεις από τους στίχους του σε ένα δρόμο, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο Άλεν Γκίνσμπεργκ. 

Εραστής της μουσικής, ο D. A. Pennebaker δημιούργησε μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ όπως το «Monterey Pop», το «Ziggy Stardust and the Spiders From Mars» για τον Ντέιβιντ Μπόουι και το «101» για τους Depeche Mode.

Στην καταγραφή της πολιτικής δεν θα επιστρέψει ως το 1992, όταν θα δημιουργήσει το «Τhe War Room» για την καμπάνια του Μπιλ Κλίντον μαζί με τη γυναίκα του Κρις Χέγκεντους. Για το ντοκιμαντέρ αυτό προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ.  

Παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του. Η τελευταία του δουλειά, το ντοκιμαντέρ «Unlocking the Cage», κυκλοφόρησε το 2016. 

Προτεινόμενα για εσάς