Συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η Κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το περιφερειακό Τύπο.
Νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, το θέμα των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου, την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και τις διμερείς σχέσεις.
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Σερβία σήμερα είναι δημοκρατική και εκσυγχρονιστική, σημειώνοντας ότι «προχωράμε νέο όραμα προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια».
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στη Σερβία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημειώνοντας ότι η φίλη χώρα μπορεί να υπολογίζει στην ελληνική στήριξη.
Kόσοβο
Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση υπέρ αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η οποία θα είναι όπως είπε, αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και όχι προϊόν επιβολής ή υπαγόρευσης.
Όπως υπογράμμισε, πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια στη μετά Ρουγκόβα εποχή, σημειώνοντας ότι η έμπρακτη υλοποίηση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί, θα πρέπει να συνοδεύει τις διαπραγματεύσεις. Προσβλέπουμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε ένα πολυεθνικό Κόσοβο όπου Σέρβοι και Αλβανοί θα ζουν ειρηνικά όπου το καθεστώς δεν θα είναι σε βάρος της σταθερότητας των Βαλκανίων.
Όσον αφορά την κρατική ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του λαού του Μαυροβουνίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερο, διαφανές και δημοκρατικό το αποτέλεσμα των διαδικασιών.
Ο πρόεδρος της Σερβίας από την πλευρά του, τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι θέσεις αρχών, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι ειρηνική και να προκύψει μέσα από το διάλογο και όχι να είναι προϊόν επιβολής. «Είμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου στα πλαίσια της χώρας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο σέρβος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής. Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει σχέση με το Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι είναι ο μοναδικός δρόμος που δίνει εγγυήσεις στο σερβικό πληθυσμό και στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δίνει σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του Μαυροβουνίου τόνισε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η επιθυμία των πολιτών θα γίνει σεβαστή από το 50%+1 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.
Τέλος, ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικές και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο και απηύθυνε νέα πρόσκληση σε έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.
Λίγο πριν ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εβραϊκού Συμβουλίου.
Πηγή ΑΠΕ