ΠΑΣΟΚ: Ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό το ν/σ του υπ. Υγείας για το φάρμακο

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 14:36
A- A A+

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο είναι ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό, δήλωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος (υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ), με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για το φάρμακο στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους και επισημαίνει ότι την περίοδο 2004-2005 υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που υπολογίζεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

«Η λίστα διατηρείται, αλλάζει απλώς το όνομα της και επιπλέον αφαιρούνται από τη νέα αυτή λίστα ιατρικά χαρακτηριστικά, ενώ προστίθενται εμπορικά χαρακτηριστικά. Αυτό λειτουργεί σε βάρος των ασθενών», σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι τελικά το νομοσχέδιο επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με μεγαλύτερο κόστος, δηλαδή με μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη.

«Βασική μέριμνα του νομοσχεδίου -υποστηρίζει- είναι να απαξιώσει τα νοσοκομειακά φαρμακεία που είναι ένας από τους πυλώνες του δημοσίου συστήματος υγείας. Από την άποψη αυτή το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα».

Το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, προτείνει κατάργηση των περιττών θεωρήσεων που αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να περιμένουν σε ουρές, κατάργηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, περιορισμό της τιμής των φαρμάκων (και άρα της συμμετοχής του ασφαλισμένου στο κόστος) με επαναφορά του συστήματος υπολογισμού με βάση την κατώτερη τιμή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλυψη από το Δημόσιο και της δαπάνης για τα «μη συνταγογραφούμενα» φάρμακα κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή