ΕΦΕΤ: Κανένα θέμα λόγω διοξινών στα τρόφιμα

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 15:15
A- A A+

Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας λόγω διοξινών στα τρόφιμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σχετικά με το θέμα των μολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών από το Βέλγιο.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνεται σε συνεχή βάση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου και της Ολλανδίας. Με επιστολή του έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία για την πιθανή μόλυνση τροφίμων με διοξίνες από τις κτηνοτροφικές μονάδες των παραπάνω χωρών που χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες ζωοτροφές.

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, τονίζει ότι θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των καταναλωτών.

Ο ΕΦΕΤ από το 2002 μέχρι σήμερα διενεργεί, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ένα ολυετές πρόγραμμα ελέγχου των επιπέδων διοξινών και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) στα τρόφιμα, τόσο ελληνικής όσο και αλλοδαπής προέλευσης. Ο έλεγχος αφορά κυρίως τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας και προϊόντα του, γάλα και γαλακτοκομικά, αυγά, ιχθυηρά καθώς και παιδικές τροφές, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά. Όλα τα δείγματα που εξετάσθηκαν, βρέθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία (Καν. 2375/2001) και μάλιστα η περιεκτικότητα των διοξινών στα ελληνικής προέλευσης τρόφιμα ήταν πολύ χαμηλότερη από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια και από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή