Συνάντηση Μολυβιάτη - Μπερνς στο πλαίσιο της διάσκεψης για το Αφγανιστάν

Υποσχέσεις για ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την ασιατική χώρα
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2006 16:49
A- A A+

Συνάντηση με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, θα έχει υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, στο πλαίσιο της διήμερης διάσκεψης για το μέλλον του Αφγανιστάν, που πραγματοποιείται στο Λάνγκαστερ Χάουζ στο Λονδίνο.

Στόχος της διάσκεψης είναι η υιοθέτηση ενός πενταετούς προγράμματος ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν. Σημαντική παράμετρος του προγράμματος θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών - ένα πρόβλημα που επηρεάζει την οικονομία και την κοινωνική υποδομή του Αφγανιστάν.

Κατά την πρώτη μέρα της διάσκεψης, το Αφγανιστάν έλαβε υποσχέσεις για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από δυτικές χώρες σε αντάλλαγμα των υποσχέσεων της κυβέρνησης της Καμπούλ για καταπολέμηση της διαφθοράς και του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο μετασχηματισμός του Αφγανιστάν από τυρρανία σε δημοκρατία, αποτελεί ένα ξεχωριστό επίτευγμα και ένα παράδειγμα τι μπορεί να κατορθώσει ο κόσμος εάν υπάρξει συνεργασία.

Οπως είπε η κ. Ράις, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα επιδιώξει την έγκριση πρόσθετης βοήθειας 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τους Αφγανούς τον επόμενο χρόνο, πέραν της ετήσιας βοήθειας ύψους περίπου 6 δισ. δολ. προς τη χώρα, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε για τα τρία επόμενα χρόνια 885 εκατομμύρια δολάρια.

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, ωστόσο, επέκρινε τη διάσκεψη, κάνοντας λόγο για «αμερικανικό θέατρο» και προειδοποιώντας ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτίθενται στις δυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα κάνει την παρέμβασή του και θα εκφράσει τις ελληνικές απόψεις αύριο, δεύτερη μέρα της διάσκεψης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή