Β. Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το no deal Brexit του Τζόνσον

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 15:00
UPD:15:06
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Συνομιλίες στη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη χώρα με σκοπό να κερδίσει τη στήριξη στο σχέδιό του για το Brexit, είχε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Από την πλευρά του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν ωστόσο έλαβε σαφή απάντηση ότι το Brexit χωρίς συμφωνία το οποίο προωθεί για τις 31 Οκτωβρίου, θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες βίας στην περιοχή.

Στη Βόρεια Ιρλανδία – μετά την επίσκεψή του στη Σκωτία και την Ουαλία – ο Τζόνσον βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πιο δύσκολο γρίφο του Brexit. Ο Τζόνσον προωθεί τη νέα στρατηγική του απειλώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν δεν αφαιρεθεί το επίμαχο κομμάτι του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης.

Η Ε.Ε. επιμένει σε αυτό μέχρι κεραίας, προκειμένου αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα και οι συνοριακοί έλεγχοι. Υποχρέωση της Βρετανίας, βάσει του backstop, είναι να παραμείνει πιστή σε ορισμένους κοινοτικούς κανόνες, σε περίπτωση που κατά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών – εφόσον υπάρξει Brexit και όχι no deal Brexit - και οι δύο πλευρές αποτύχουν να συμφωνήσουν σε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία. 

«Εκφράσαμε πολύ έντονες αμφιβολίες για αυτή την πολιτική. Καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ιρλανδική οικονομία, για τον βιοπορισμό των Ιρλανδών, για την κοινωνία μας, την πολιτική μας και την ειρηνευτική μας συμφωνία», δήλωσε σε δημοσιογράφους, η επικεφαλής του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον έφθασε στο Μπέλφαστ χθες το βράδυ και είχε ευθύς αμέσως μία τετ α τετ συνάντηση με την Αρλίν Φόστερ, την ηγέτιδα του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος στο οποίο στηρίζεται για την πλειοψηφία του στο βρετανικό κοινοβούλιο. Μετά τη συνάντηση, η Φόστερ επανέλαβε το αίτημα του Τζόνσον να καταργηθεί το backstop.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του DUP, ωστόσο, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, που ήταν επίσης στη συνάντηση, δήλωσε ότι συζητήθηκαν πιθανοί συμβιβασμοί - ιδιαίτερα η πιθανότητα να τεθεί μια προθεσμία για το backstop καθώς και άλλες «ρεαλιστικές λύσεις».

Αμερικανικές προειδοποιήσεις για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία

Οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αν το Brexit επηρεάσει τα ιρλανδικά σύνορα και θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποιούν από την πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον «διαφημίζει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα του οικονομικού κόστους της αποχώρησης από την Ε.Ε. Ομοίως ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν μια «πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προωθήσει μια συμφωνία σε ένα εχθρικό Κογκρέσο, εάν απειληθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. «Η αμερικανική διάσταση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής είναι απαραίτητη», δήλωσε στην «Guardian» ο Ρίτσαρντ Νιλ, συμπρόεδρος του 54ου Σωματείου Φίλων της Ιρλανδίας στο Κογκρέσο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή