Με αμυντική διάθεση εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ενωσης, σε αντίθεση με τους λόγους των προηγουμένων ετών που περιείχαν μεγάλες και επιθετικές πρωτοβουλίες, εκτιμούν οι αναλυτές.
Ο Μπους απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να εμφανίστηκε να συνεχίσουν να στηρίζουν την πολιτική του στο Ιράκ,τάχθηκε κατά του "απομονωτισμού" και επανέλαβε ότι οι αποφάσεις του έχουν στόχο την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το γεγονός ότι επικρίθηκαν έντονα τον τελευταίο χρόνο.
Οι Αμερικανοί τηλεθεατές είδαν σήμερα στο βήμα του Κογκρέσου έναν πρόεδρο που αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το θέμα του Ιράκ, ανήσυχο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και αντιμέτωπο με κατηγορίες για μη ηθική συμπεριφορά στην κυβέρνηση και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε να υπάρξει ευρύς διάλογος με εκείνους που διαφωνούν με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, χωρίς όμως να διατυπώσει κάποιες νέες πρωτοβουλίες για το εσωτερικό της χώρας που θα προκαλούσαν την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών. Η ομιλία του άλλωστε γίνεται 10 μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές για την ανανέωση της Βουλής και του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας, που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της δύναμης των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τα τελευταία δύο χρόνια της προεδρίας του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα υπάρξουν από μιά ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παρέδιδε τη χώρα στον έλεγχο των τρομοκρατών του Οσάμα Μπιν Λάντεν, απορρίπτοντας ταυτόχονα τις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον του για πολιτική εκμετάλλευση του πολέμου.
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην υπεύθυνη κριτική που έχει στόχο την επιτυχία και την ηττοπάθεια που αρνείται να αναγνωρίσει οτιδήποτε άλλο πλην της αποτυχίας», τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε: «Η εκ των υστέρων γνώση δεν είναι σοφία. Και η εκ των υστέρων πρόβλεψη δεν είναι στρατηγική».
Παρά τις έντονες επικρίσεις των οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα αλλά και στελεχών του Ρεπουμπλικανικόύ κόμματος, ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασής του να εγκρίνει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών στο αμερικανικό έδαφος.
«Το πρόγραμμα παρακολούθησης τρομοκρατών βοήθησε στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Παραμένει θεμελιώδες για την ασφάλεια της Αμερικής», τόνισε και πρόσθεσε : «Αν υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας μας άνθρωποι που μιλούν με την Αλ Κάιντα θέλουμε να το γνωρίζουμε γιατί δεν θα κάτσουμε ήσυχοι να περιμένουμε πότε θα μας χτυπήσουν και πάλι».
Στη σημερινή του ομιλία ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε επίσης να ρίξει τους τόνους στο θέμα του σχεδίου ριζικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που είχε αποτελέσει κομβικό σημείο στην περυσινή ομιλία του,προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Δημοκρατικών αλλά και κύκλων των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Μπους έδειξε σήμερα μιά πιό μετριοπαθή διάθεση, προτείνοντας τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει πως η επόμενη γενιά των συνταξιούχων θα επηρεάσει τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης.
Αναφορικά με τη φορολογία, ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το Κογκρέσο να παρατείνει επ’ αόριστον τις περικοπές φόρων που ενέκρινε η κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι είναι ζωτικές για την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Οι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του Μπους εκτιμούν ωστόσο ότι οι φορολογικές περικοπές ωφελούν μόνον τους πλουσιότερους Αμερικανούς και αυξάνουν το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Ο Μπους υποστήριξε ότι οι μειώσεις φόρων εξοικονόμησαν 880 δισεκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς πολίτες τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από προσωρινές μειώσεις φόρων».
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «σοβαρό πρόβλημα» την εξάρτηση της Αμερικής από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και ζήτησε τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών για την καλύτερη ανάπτυξη της ηλιακής, αιολικής και πυρηνικής ενέργειας. «Η Αμερική είναι εθισμένη στο πετρέλαιο, που συχνά εισάγεται από ασταθείς περιοχές του πλανήτη» τόνισε.
Ο Μπους τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές πετρελαίου από την Μέση Ανατολή κατά 75% ως το 2025. «Να καταστήσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής παρελθόν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων