Ισημερινός: Ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων στη μεθόριο

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 09:48
A- A A+

Μαχητικά αεροσκάφη στα βόρεια σύνορά της, σχεδιάζει να αποστείλει η κυβέρνηση του Ισημερινού, στο πλαίσιο της αντίδρασής της σε παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Κολομβίας, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας.

Η διένεξη προκλήθηκε από την παραβίαση από μαχητικά αεροσκάφη της Κολομβίας του εναέριου χώρου του Ισημερινού το Σάββατο, ενώ πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εναντίον αριστερών ανταρτών στην μεθόριο.

"Μια μοίρα αεροσκαφών Α-37 θα σταθμεύουν στα σύνορα με την Κολομβία αρχής γενομένης από αύριο", δήλωσε την Τρίτη ο Χοσέ Τολέδο, εκπρόσωπος του προέδρου του Ισημερινού.

Τα αεροσκάφη Cessna Dragonfly A-37, τα οποία μπορούν να φέρουν βόμβες, ρουκέτες και πολυβόλα, θα σταλούν να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα του Ισημερινού, δήλωσε ο Τολέδο.

Ο Τολέδο δεν διευκρίνισε πόσα αεροσκάφη Τσέσνα θα αποσταλούν και πού θα σταθμεύσουν.

Την Δευτέρα, η κυβέρνηση του Ισημερινού επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Κολομβίας αξιώνοντας συγγνώμη από το βόρειο γείτονά της.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα γα το ζήτημα.

Στο παρελθόν, η Μπογκοτά είχε καλέσει την κυβέρνηση του Ισημερινού να συμβάλλει στον πόλεμο εναντίον των Μαρξιστών ανταρτών. Αλλά το Κίτο διακήρυξε την ουδετερότητά του όσον αφορά τον εμφύλιο στην Κολομβία, που διαρκεί 41 χρόνια.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση του Ισημερινού κατηγορεί την Κολομβία ότι στέλνει στρατιώτες της εντός του εδάφους της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή