Νίκη Τραμπ επί της Γερουσίας στο θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 06:05
UPD:06:11
REUTERS/JIM BOURG
A- A A+

Για ακόμη μία πολιτική νίκη μπορεί να επιχαίρει ο Ντόναλντ Τραμπ. Παραμένει σε ισχύ το βέτο, που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε νομοσχέδια, τα οποία είχαν ως στόχο να εμποδίσουν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η Γερουσία δεν πέτυχε να ανατρέψει το βέτο του προέδρου, κάτι για το οποίο απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στο σώμα. Πέντε από τους 53 Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης της προεδρικής αρνησικυρίας, ενώ 15 μέλη του σώματος απείχαν από την ψηφοφορία. Έτσι το αποτέλεσμα ήταν 45 ψήφοι υπέρ και 40 κατά υπέρ της ακύρωσης του βέτο. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν ακόμη δύο ψηφοφορίες για την ανατροπή του προεδρικού βέτο, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία των δύο τρίτων. Αυτό πρακτικά θα σημάνει τον «θάνατο» των νομοσχεδίων με τα οποία θα απαγορευόταν η πώληση προηγμένων όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

Να θυμίσουμε ότι και στην υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στον Σαουδάραβα πρίγκιπα, παρά το κύμα αντιδράσεων στο Κογκρέσο και την διεθνή κατακραυγή. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή