Από το κακό στο χειρότερο

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 07:00
REUTERS/Christian Hartmann
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Δεν περνά σχεδόν μέρα που τα στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να μην επιβεβαιώνουν όσους εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη βάζει φρένο... Την προηγούμενη εβδομάδα το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου ανακοίνωσε πως το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση εδώ και εννέα χρόνια.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, η αύξηση του οποίου φρέναρε στο 2,1% το δεύτερο τρίμηνο από 3,1% το πρώτο τρίμηνο, παρά τη βροχή φοροελαφρύνσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Οι αυξανόμενες ενδείξεις για περιορισμό των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αποδίδονται στην κακή ψυχολογία που έχει προκαλέσει διεθνώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας. Μιλώντας πρόσφατα σε δείπνο επιχειρηματιών στο Σίδνεϊ ο διοικητής της Τράπεζας Αποθεμάτων (κεντρική) της Αυστραλίας Φίλιπ Λόουι είπε πως η εμπορική και τεχνολογική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκαλεί εκνευρισμό στις επιχειρήσεις και στεγνώνει τις επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ανησυχώ για το παγκόσμιο περιβάλλον», πρόσθεσε ο Αυστραλός κεντρικός τραπεζίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος της ομιλίας του. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή είναι το ότι οι διενέξεις γύρω από την τεχνολογία και το εμπόριο προκαλούν στις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εκνευρισμό. Και όταν οι επιχειρήσεις είναι νευρικές δεν επιθυμούν να επενδύσουν».

Την ώρα που μαίνεται η σινο-αμερικανική αντιπαράθεση για το εμπόριο, ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανοίξει νέο μέτωπο. Μιλώντας στο οικονομικό κανάλι CNBC ο σύμβουλος για τα οικονομικά του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, αναφερόμενος στην «κόντρα» δολαρίου - ευρώ, δήλωσε πως η κυβέρνηση «έχει αποκλείσει οποιαδήποτε νομισματική παρέμβαση».

Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Τραμπ διευκρίνιζε: «Δεν είπα πως δεν θα κάνω τίποτα (σ.σ.: όσον αφορά το δολάριο). Το δολάριο είναι πολύ ισχυρό... είναι κάτι όμορφο από μια άποψη, αλλά καθιστά δύσκολο τον ανταγωνισμό». Δεν πάει καιρός που ο Τραμπ επιτέθηκε ανοιχτά στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατηγορώντας τον ότι χειραγωγεί την ισοτιμία του ευρώ.

Στον γκρίζο ουρανό της παγκόσμιας οικονομίας έρχονται να προστεθούν η αυξανόμενη πιθανότητα ενός άτακτου Brexit μετά την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον και το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. τον Νοέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή