Ελλάδα - Κύπρος: Συντονισμός απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Λευκωσία: Ιδιαίτερα σημαντική η επικείμενη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη
Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 14:58
UPD:15:28
Γραφείο Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη
A- A A+

«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η οποία - όπως επισήμανε - συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα» δήλωσε μετά το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις. «Δεν θα έλεγα να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς, και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θυμίζοντας ότι τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε την Κύπρο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επομένως, είπε, «σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν χρειάζεται επαναβεβαίωση της στάσης της Ελλάδας σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η στάση της Ελλάδας, όπως και η στάση της κυπριακής πλευράς είναι διαχρονική υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου».

«Οι συνεννοήσεις που γίνονται διαρκώς, και θα πρέπει να επισφραγιστούν και στο επίπεδο των ηγετών των δύο κρατών τώρα, αφορούν τη διαχείριση των καθ’ ημέραν ενεργειών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς επιβουλευόμενη, δυστυχώς, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Δεν είναι τυχαίο, είπε ο κ. Προδρόμου, «που δύο χρόνια τώρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει την επανέναρξη, δυστυχώς χωρίς καμιά ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά».

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη θα διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα 29.7.2019

  • 09:30 Άφιξη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας,
  • 10:25 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη
  • 11:00 Διμερής Συνάντηση Αντιπροσωπειών
  • 12:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη
  • 13:15 Γεύμα με τον Πρέσβη της Ελλάδος
  • 15:00 Συναντήσεις με Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  • 17:40 Συναντήσεις με Συλλόγους και Δικοινοτικούς ΜΚΟ
  • 20:15 Δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Τρίτη 30.7.2019

  • 09:00 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’
  • 9:35 Κατάθεση Στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα
  • 09:55 Κατάθεση Στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
  • 10:35 Επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου -ξενάγηση στο μουσείο
  • 12:00 Αναχώρηση από Λάρνακα

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή