Στη Βιέννη συνέρχονται σήμερα οι χώρες που είχαν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, σε μια νέα προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία, η οποία υπονομεύτηκε από την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν και ιρανικές παραβιάσεις της εν μέσω μιας όξυνσης των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου.
Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν αναμένεται από την Σύνοδο, η οποία διοργανώθηκε σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και γίνεται έναν μήνα έπειτα από προηγούμενη άκαρπη συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου πριν από τέσσερα χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη σύναψαν τη συμφωνία.
Το κείμενο αυτό, το οποίο είχε στόχο να εγγυηθεί τον αυστηρά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, άρχισε σταδιακά να χάνει τη σημασία του μετά την μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία το 2018 και την εκ νέου επιβολή από τις ΗΠΑ κυρώσεων στο Ιράν, κάτι στο οποίο η Τεχεράνη απάντησε αποδεσμευόμενη στις αρχές αυτού του μήνα από ορισμένες υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας. Μετά τον οικονομικό στραγγαλισμό του, το Ιράν απειλεί να συνεχίσει την σταδιακή αποδέσμευσή του από την συμφωνία αν οι υπόλοιπες χώρες που την έχουν υπογράψει (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) δεν του επιτρέψουν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες και ιδιαίτερα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να επιτευχθεί κάποια πρόοδος που θα επιτρέψει τη διάσωση της συμφωνίας αυτής δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει καρπό. Ωστόσο τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν πάψει να ελπίζουν για την επίτευξη κάποιας προόδου προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής υπουργικής συνόδου, για την οποία ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμη κάποια ημερομηνία.
Είναι «επιτακτικής σημασίας να μιλήσουμε στους Ιρανούς μετά τις καταγεγραμμένες παραβιάσεις των δεσμεύσεών τους», δήλωσε στο AFP ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια «προπαρασκευαστική σύνοδο πριν από την σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα είναι απαραίτητη».
Το Ιράν άρχισε στις αρχές του Ιουλίου να υπερβαίνει το εγκεκριμένο από την συμφωνία όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο, όπως και το επιτρεπόμενο επίπεδο εμπλουτισμού, προβαίνοντας σε παραβιάσεις που θεωρούνται ωστόσο δευτερεύουσας σημασίας και αναστρέψιμες σε αυτό το στάδιο. Η Τεχεράνη η οποία διαβεβαίωνε πάντα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα περιορίζεται αυστηρά σε ειρηνικούς σκοπούς παρά τις μεγάλες υποψίες σε βάρος της από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ζητεί κυρίως να μπορεί να επαναλάβει τις εξαγωγές της πετρελαίου, οι οποίες διακυβεύτηκαν από την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
Η σημερινή σύνοδος γίνεται την ίδια ώρα στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ στον Κόλπο, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως την μεταφορά πετρελαίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP