Ε.Ε.: Συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2006 18:31
A- A A+

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. συμφώνησαν στην ανάγκη περιορισμού των εκπομπών φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται στην ψύξη, τον κλιματισμό, την πυρόσβεση, στα ηλεκτρικά συστήματα διαβιβάσεων και σε διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες. Τα αέρια αυτά είναι εξαιρετικά ισχυρά και ανθεκτικά και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ε.Ε. θα πρέπει να περιορίσει τις εκπομπές τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, στο Όργανο Συμβιβασμού, για τον περιορισμό των εκπομπών φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου.

Ο περιορισμός των εκπομπών τους συνιστά απαίτηση στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κυότο και θα συνδράμει την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της στην εκ μέρους των επίτευξη των οικείων στόχων εκπομπών που απορρέουν από το Πρωτόκολλο. Βάσει προτάσεως της Επιτροπής που υπεβλήθη τον Αύγουστο του 2003, η νομοθεσία που συμφωνήθηκε σήμερα, περιλαμβάνει κανονισμό ο οποίος διαλαμβάνει τις εκπομπές από σταθερές εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα εν λόγω αέρια και απαγορεύει ορισμένα προϊόντα και εξοπλισμούς που τα περιέχουν, καθώς και οδηγία η οποία προβλέπει την εξάλειψη των φθοριούχων αερίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στα κλιματιστικά συστήματα των οχημάτων.

«Η νομοθεσία που συμφωνήθηκε σήμερα θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες της Ε.Ε. για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου και για την επίτευξη των οικείων υποχρεώσεων του Κιότο», δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Σταύρος Δήμας. «Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα, δεδομένου ότι τα περισσότερα F-αέρια επιδρούν στην πλανητική θέρμανση χιλιάδες φορές περισσότερο απ’ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Καταλήγοντας στη συμφωνία σχετικά με την εν λόγω νομοθεσία, η Ε.Ε. απέδειξε για άλλη μια φορά τη στράτευσή της στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος», σημείωσε.

Μετά τη συμφωνία του Συμβιβαστικού Οργάνου, η τελική θέσπιση των εν λόγω νομοθετικών πράξεων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2006. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα διαθέτουν 18 μήνες για να μεταφέρουν στην οικεία έννομη εθνική τάξη την οδηγία, ενώ ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, ως έχει, εντός 20 ημερών από της δημοσιεύσεώς του στην Επίσημη Εφημερίδα και θα εφαρμόζεται 12 μήνες από της ημερομηνίας θέσεώς του σε ισχύ.

Η νομοθεσία αποτελεί ένα πρώτο μόνο βήμα, επισημαίνει η Επιτροπή. Αφ’ ής στιγμής τεθεί σε ισχύ, θα χρειαστεί περίοδος παρακολούθησης και αξιολόγησης, μετά την οποία η Επιτροπή θα εξετάσει την ανάγκη λήψεως πρόσθετων μέτρων, βάσει μιας συνολικής ανασκόπησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή