ΗΠΑ: Νέο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 09:05
A- A A+

Επιστήμονες παρασκεύασαν, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που βασίζεται σε γενετικές παρεμβάσεις, ένα εμβόλιο κατά του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, το οποίο είχε θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές σε ποντίκια και μπορεί να παραχθεί εύκολα σε μεγάλες ποσότητες σε περίπτωση πανδημίας.

Ο Δρ Σουριαπρακάς Σαμπχάρα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα, επεσήμανε πως το εμβόλιο αυτό μπορεί να παρασκευαστεί ευκολότερα σε σχέση με άλλα εμβόλια και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Πρόσθεσε μάλιστα πως το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει τον οργανισμό απέναντι σε νέους ιούς και δεν απαιτείται η λήψη άλλων φαρμάκων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Δρ Σαμπχάρα είπε πως η επιστημονική του ομάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα και χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να παρασκευαστούν, βασίζονται σε γονιμοποιημένα ωάρια πουλερικών. Οι επιστήμονες από το CDC δεν χρησιμοποίησαν ωάρια, αλλά έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, τον οποίο τροποποίησαν γενετικά για να παράγουν την πρωτεΐνη αιμοσυγκολλητίνη τύπος 5 (Η5ΗΑ) που είναι συστατικό του ιού Η5Ν1.

Οι ειδικοί, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είχαν οι δοκιμές σε ποντίκια, επισημαίνουν πως με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες είναι δυνατόν να παραχθούν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα των ερευνών των επιστημόνων του CDC εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή