Ερευνητής του CHLA μελετά τον μηχανισμό αναγέννησης των εντερικών κυττάρων

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 11:22
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία στοχεύουν σε καρκινικά κύτταρα, αλλά αυτές οι θεραπείες παράγουν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε υγιή ιστό, ειδικά στα έντερα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή την τοξικότητα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνεται η αποκατάσταση του εντερικού ιστού και να ανταποκρίνονται καλύτερα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την ιατρική να αναπτύξει τρόπους για την ελαχιστοποίηση όλων των επιπτώσεων που επιφέρουν οι συγκεκριμένες θεραπείες.

Με στόχο αυτή την κατανόηση, ο Mark Frey, PhD ερευνητής του Παιδικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες, έλαβε επιχορήγηση 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να μελετήσει μηχανισμούς επιδιόρθωσης και αναγέννησης στον εντερικό σωλήνα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τα κύτταρα του όγκου διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από τα κανονικά κύτταρα. Οι περισσότερες θεραπείες για τον καρκίνο στοχεύουν σε αυτή τη διαδικασία γρήγορης ανάπτυξης. Η ιδέα είναι να «σκοτωθεί» ο καρκίνος προκαλώντας ταυτόχρονα ελάχιστη βλάβη στους υγιείς ιστούς. Ωστόσο, μερικά κύτταρα - όπως αυτά που καλύπτουν τα έντερα - επίσης διαχωρίζονται γρήγορα. Είναι ένας μηχανισμός που έχουν τα έντερα για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων μετά από τραυματισμό ή φυσιολογική φθορά. Αλλά αυτό κάνει το γαστρεντερικό σωλήνα πιο ευάλωτο από άλλους τύπους ιστών σε θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.

Ο Δρ Frey έχει φτιάξει ένα εργαστήριο στο Ινστιτούτο Ερευνών Saban του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες, όπου μελετά πώς το επιθήλιο, δηλαδή το στρώμα των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τα έντερα, αναγεννάται για να αποκατασταθεί μετά τον τραυματισμό.

Η χρηματοδότηση που έλαβε θα βοηθήσει όπως λέει, στο να αποκαλύψει τους μηχανισμούς επιθηλιακής ανάπτυξης. Το έργο του θα εξετάσει τις δύο πρωτεΐνες που είναι κρίσιμες για αυτή τη διαδικασία (ErbB3 και ErbB4). Αυτές οι πρωτεΐνες βρίσκονται στην επιφάνεια πολλών κυτταρικών τύπων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων στα έντερα.

Η μέχρι στιγμής έρευνα του Δρ. Frey έδειξε ότι οι πρωτεΐνες αυτές είναι κρίσιμες για την επιβίωση και τη διαφοροποίηση των εντερικών βλαστοκυττάρων. Η επερχόμενη έρευνα θα αποκαλύψει τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτοί οι υποδοχείς ρυθμίζουν την ισορροπία των βλαστοκυττάρων στο επιθήλιο.

Όπως εξηγεί και ο ίδιος, «Αν καταλάβουμε πώς λειτουργεί η διαδικασία αναγέννησης και αποκατάστασης στο έντερο, μπορούμε να σχεδιάσουμε τρόπους για να επισκευάσουμε το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας για να μειώσουμε την τοξικότητα και να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής».

Πηγές:
Children's Hospital Los Angeles
https://www.chla.org/
https://www.news-medical.net/news/20190722/CHLA-researcher-receives-NIH-grant-to-study-repair-and-regeneration-mechanisms-in-the-gut.aspx

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή