Βουλγαρία: Κύμα πτωχεύσεων με την είσοδο στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 10:19
A- A A+

Κύμα πτωχεύσεων μεταξύ των βουλγαρικών επιχειρήσεων ενδέχεται να συνοδέψει την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το 44,6% των 1.000 Βούλγαρων μάνατζερ από διάφορους οικονομικούς κλάδους, που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα "Επιχειρηματικό Βαρόμετρο".

Βάσει της ίδιας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Βούλγαρων πανεπιστημιακών, οι επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας είναι μοιρασμένοι σε δύο "στρατόπεδα", όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για την ημερομηνία εισόδου της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποσοστό 44,2% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Βουλγαρία θα περάσει το "κατώφλι" της ενωμένης Ευρώπης έναν χρόνο αργότερα από το αναμενόμενο, δηλαδή το 2008 αντί του 2007. Στον αντίποδα, το 42,9% τείνει να πιστεύει ότι την 1η Ιανουαρίου του 2007 η Βουλγαρία θα προστεθεί στην ομάδα των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό άνω του 50%), δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός σχετικά με το αν η εισδοχή της Βουλγαρίας στο "κλαμπ" των 25 θα αποδειχτεί πιο ευεργετική από ό,τι αρνητική για την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων.

Πάντως, περίπου το 30% των Βούλγαρων μάνατζερ δήλωσε ότι έχει πίστη στις διευρυμένες ευκαιρίες που θα δώσει στις βουλγαρικές επιχειρήσεις η πρόσβασή τους στην κοινή αγορά της Ευρώπης.

Αντιθέτως, το 37,3% φοβάται ότι οι βουλγαρικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να είναι ισότιμες με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει το "Sofia News Agency". Πιο αισιόδοξοι είναι το 4,2% των ερωτηθέντων, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι βουλγαρικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις αντίστοιχες κοινοτικές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή