Το παλιό λειτουργικό σύστημα της Microsoft εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μονάδες υγείας κάθε είδους ανά τον κόσμο.
Πολλοί θα σπεύσουν να αναρωτηθούν γιατί δεν γίνεται η αναβάθμιση των υπολογιστών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο ασφαλέστερο και υποστηριζόμενο από την Microsoft, Windows 10, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα Windows 7 βρίσκονται επίσης εγκατεστημένα και σε άλλα διαγνωστικά μηχανήματα πέρα από τους απλούς υπολογιστές. Η αναβάθμιση εκεί δεν είναι τόσο εύκολη όσο σε έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν ότι το όραμα της Microsoft για πλήρη μετάβαση στα Windows 10 δεν είναι και τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί.
Πληροφορίες από την αγορά δείχνουν ότι δύο έτη μετά από την παρουσίαση του νεότερου λειτουργικού συστήματος, τα Windows 7 συνεχίζουν να βρίσκονται εγκατεστημένα σε πολλά συστήματα διάφορων επιχειρήσεων. Η εταιρεία Duo, η οποία ανήκει στη Cisco, μελετώντας την επιχειρηματική αγορά, πιστοποιεί ότι το 66% της αγοράς το καταλαμβάνουν τα Windows 10, αλλά τα Windows 7 επιμένουν με ένα σεβαστό ποσοστό της τάξης του 29% στους επαγγελματικούς χώρους.
Ο τομέας της Υγείας είναι νευραλγικός καθώς τα στοιχεία δείχνουν μία ευρεία χρήση ενός τόσο παλιού λειτουργικού συστήματος, για το οποίο η Microsoft έχει ανακοινώσει ότι θα πάψει να διανέμει ενημερωτικά πακέτα λογισμικού μετά από τις 14 Ιανουαρίου 2020.
Μελετώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, οι ειδικοί εντόπισαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος συστημάτων που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά από την επίθεση του κακόβουλου λογισμικού WannaCry. H βασική αιτία για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν η χρήση παλαιότερων και μη ενημερωμένων εκδόσεων των Windows. Τα προβλήματα ήταν τόσο έντονα που η Microsoft αναγκάστηκε να διαθέσει πακέτα αναβάθμισης ακόμα και για τα Windows XP, αφού δεν ήταν λίγοι οι υπολογιστές που βρέθηκαν να χρησιμοποιούν ακόμα και αυτή την τόσο παλαιά έκδοση του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας.