Αλ. Τσίπρας: Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 21:05
UPD:23:30
INTIME NEWS/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
A- A A+

Από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN και τη φράση του ότι στις εκλογές «νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά» πήρε αφορμή στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας. Για τον λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω... και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά κι αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.

Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους, διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης  δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αργότερα, όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε, αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά, αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;» ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

«Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε, ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι ήμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στην κρίση του λαού, τον Σεπτέμβρη του '15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.

Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε.

Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, τον διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε» κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και συνέχισε: «Κι έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και τον λαϊκισμό; Εντάξει, πάει πολύ. Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανέναν λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Παραθέτοντας τα θετικά, όπως είπε, μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. «Επτά δισ. μόνιμα μέτρα από τον Σεπτέμβρη του '18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο '18 και '19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του '18» πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων» σημείωσε, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αφού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: «Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ένα ερώτημα με τρία σκέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομία. «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κενό αυτό προκύπτει από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «το απορρίψατε πριν το συζητήσετε με τους εταίρους. Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή, μετά από ένα-δυο χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απ' ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει;» διερωτήθηκε.

«Εκτός αν λέτε λόγια του αέρα και μας κοροϊδεύετε, αλλά εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, παραπέμποντας στην κατάθεση του προϋπολογισμού, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. «Θα υπάρχει Δώρο Πάσχα; Θα υπάρχει αφορολόγητο; Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις;» ήταν μερικά από τα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσε.

«Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.» είπε, και στην αντίδραση βουλευτών της Ν.Δ. απάντησε: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε έναν λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ. Σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί «τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες», αλλά «επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες, 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε και για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», λέγοντας πως για τον κ. Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αυτό σημαίνει μείωση του αφορολογήτου. Κάτι που, αν συμβεί, «θα είναι πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, δεν θα περάσει έτσι, θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος ζήτησε από τον πρωθυπουργό τρεις διευκρινίσεις για τα θέματα των προσλήψεων, ρωτώντας: «Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία (πέραν των 4.500 της ειδική αγωγής); Τι θα γίνει στον χώρο της Υγείας, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε 2.000 προσλήψεις, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξασφαλίσει το χώρο για 10.000 προσλήψεις; Το 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τίθεται σε εφαρμογή;».

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, παρατήρησε πως ακόμα και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ και «αν θέλετε συνεννόηση είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε».

Ωστόσο, προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους «παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή