«Οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο συνολικά, και στην ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα, παρουσιάζουν εμφανή αύξηση. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής έξαρσης. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει αυξημένη εγρήγορση, καλή προετοιμασία, αμοιβαία κατανόηση, στενή συνεργασία, υπευθυνότητα και ουσιαστική, χειροπιαστή και αποτελεσματική αλληλεγγύη. Οι αρχές αυτές πρέπει να ισχύσουν και στο θέμα της διαχείρισης των ατόμων που αποβιβάζονται» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την άτυπη έκτακτη Διάσκεψη με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία των γαλλικών υπουργείων Εξωτερικών κι Εσωτερικών.
Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, «στην Ελλάδα, που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και δεν νοείται να επιβαρυνθεί άλλο, γνωρίζουμε καλά ότι το θέμα των αποβιβάσεων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητές μας και δια της FRONTEX». Ο ίδιος σημείωσε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της άτυπης αυτής συνάντησης αναφέρεται στο ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο και μια ζυγισμένη πολιτική μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας και πως το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικά ο σεβασμός των προβλέψεών του για την έρευνα και διάσωση, πρέπει να είναι πυξίδα κι οδηγός. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης με κατανομή των βαρών που δυσανάλογα επωμίζονται οι χώρες πρώτης γραμμής.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, απείλησε να γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες, ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του. Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον στόχο της πλήρους εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης.
Ολοκλήρωσε δε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας πως «τα λόγια και τα κείμενα απλώς πρέπει να γίνουν πράξη. Οι χώρες της πρώτης γραμμής, ο ευρωπαϊκός νότος το περιμένει. Και δικαίως».
Στη διάσκεψη συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών της Ε.Ε., και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν, Ελβετία Νορβηγία, Ισλανδία, ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωση, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.