Εντείνεται η κρίση στα Στενά του Ορμούζ

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 17:03
UPD:17:05
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Αυστηρό μήνυμα προς την Τεχεράνη απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Είτε η διεθνής τάξη στα στενά του Ορμούζ αποκατασταθεί πάραυτα ή θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις.

Ο κ. Χαντ πρόσθεσε πως το Λονδίνο επιθυμεί τη διπλωματική λύση, αλλά είναι προετοιμασμένο για τα πάντα. Συνέστησε μάλιστα τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν για κάποιο διάστημα τη διέλευση των στενών του Ορμούζ.

Το υπό βρετανική σημαία τάνκερ «Stena Impero» με 23 ναυτικούς διαφόρων εθνικοτήτων με κατεύθυνση λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, κρατείται υπό ομηρία από Φρουρούς της Επανάστασης. Σε ένα άλλο τάνκερ, το «Mesdar», βρετανικών συμφερόντων υπό λιβεριανή σημαία, το οποίο είχε περικυκλωθεί από ιρανικά ταχύπλοα και διέκοψε το σήμα του με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, επιτράπηκε να συνεχίσει το ταξίδι του.

EURONEWS
Στάση αναμονής μέχρι να οριστεί ο διάδοχος της Μέι

Αφορμή για τις εχθρικές ενέργιες της Τεχεράνης κατά πετρελαιοφόρων βρετανικών συμφερόντων, ήταν ο έλεγχος των Βρετανών σε ιρανικό σκάφος στο Γιβραλτάρ, το οποίο, συμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε πετρἐλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο.

Με μια εντελώς μη διπλωματική δήλωση, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, αποκάλεσε τη Βρετανία «κατοικίδιο των ΗΠΑ», αγνοόντας την αρνητική τοποθέτηση και σκληρή επίκριση της βρετανικής κυβέρνησης στη μονομερή απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

REUTERS/CHRISTINE CHAN

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο συνεκλίθη εκτάκτως, το ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας Κόμπρα, το οποίο αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής έως την Τρίτη, οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανήγγειλε, την Παρασκευή το βρἀδυ, πως θα μιλήσει με το Λονδίνο, δηλαδή με το εκλεκτό του για την πρωθυπουργία Μπόρις Τζόνσον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή