Αμπντάλα: Αδικαιολόγητο έγκλημα η ύβρις κατά του Μωάμεθ

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 12:03
A- A A+

Η προσβολή του προφήτη του Ισλάμ αποτελεί «αδικαιολόγητο έγκλημα», δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας έπειτα από τη δημοσίευση χθες από ιορδανική εφημερίδα των επίμαχων σκίτσων του Μωάμεθ.

«Είναι ένα έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιορδανού μονάρχη που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Petra. Ο βασιλιάς «δεν θα ανεχθεί καμία ύβρη προς τη μουσουλμανική θρησκεία ή άλλη θρησκεία. Η Ιορδανία... είναι προσηλωμένη στον σεβασμό των αρχών του Ισλάμ που βασίζεται στον σεβασμό των θρησκειών και των προφητών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τη δημοσίευση από πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες των σκίτσων του Μωάμεθ καταδίκασε σήμερα η εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι «η δημοκρατική ελευθερία δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να επιτίθεται σε προφήτες και θρησκείες».

Σε ανακοίνωση του ραβίνου Ισαάκ Χαλέβα και του πνευματικού ηγέτη της ισραηλινής κοινότητας στην Τουρκία, Σίλβιο Οβάντια τονίζεται η αντίθεση «σε κάθε μορφή επίθεσης και ταπείνωσης της πίστης και των θρησκευτικών αξιών».

Στην ανακοίνωση καλούνται οι κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες δημοσιεύτηκαν τα επίμαχα σκίτσα, με πρώτη τη Δανία, να πάρουν τα αναγκαία μέτρα «για να κατευνάσουν τα πληγωμένα αισθήματα των μουσουλμάνων".

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή