ΠΑΣΟΚ: «Συντονισμένη, προκλητική και καθοδηγούμενη ενέργεια των Τραπεζών»

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 13:29
A- A A+

«Συντονισμένη, προκλητική και καθοδηγούμενη ενέργεια των τραπεζών που υπονομεύει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και την έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων» χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των Τραπεζών, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση που είχε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με το προεδρείο της ΟΤΟΕ και αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΓΣΕΕ, η κ.Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως πρόκειται για μία προκλητική ενέργεια, «καθώς είναι ευθεία επίθεση στο εργασιακό καθεστώς και στα εργασιακά δικαιώματα, και στην έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων από ένα κλάδο που έχει υπερκέρδη». «Είναι ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη αυτήν την στιγμή στη χώρα μας», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ότι «είναι καθοδηγούμενη ενέργεια, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν κρατικές τράπεζες και διορισμένες απο την κυβέρνηση διοικήσεις. «Είναι μια ενέργεια που έρχεται και προστίθεται σε μια συνολική επίθεση που δέχεται τους τελευταίους μήνες ο εργαζόμενος, ο έλληνας πολίτης, οι εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα», παρατήρησε.

«Εμείς», πρόσθεσε, «στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ, τους αγώνες των εργαζομένων, θεωρούμε ότι αυτό το θέμα δεν περιορίζεται απλώς στους εργαζόμενους στις Τράπεζες, αφορά όλους τους εργαζόμενους καθώς είναι η κερκόπορτα, μέσα απο την οποία έρχεται η διάσπαση και η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και μια ακόμα πιό σοβαρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και την προοπτική της χώρας».

«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τώρα στο στόχαστρο είναι οι κλαδικές συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά ο απώτερος στόχος είναι η ίδια η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον δημόσιο τομέα, τον χώρο των τραπεζών, για να χτυπήσει τον απλό εργαζόμενο, τα δικαιώματά του και το εισόδημά του, αυτό θα μετατρέψει την κοινωνία σε ζούγκλα, δεν μπορούμε να το δεχθούμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο αγώνας που πρέπει να δοθεί απο δώ και μπρός είναι αγώνας όλου του ελληνικού λαού, όλων των εργαζομένων. Το χτύπημα που προσπαθούν να δώσουν αυτήν την στιγμή στην ΟΤΟΕ, αφορά όλους τους εργαζόμενους, γιατί αν καταρρεύσουν οι κλαδικές συμβάσεις με τον τρόπο που γίνονται απο το 1930 μέχρι και τώρα, είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει Μεσαίωνας και ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις».

Όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς, «το ΠΑΣΟΚ πήρε ξεκάθαρη θέση στήριξης του αγώνα μας, πιστεύουμε ότι σε όλη την πορεία του αγώνα θα είναι στο πλευρό μας, όπως τάχθηκαν δίπλα μας όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και μια θετική συνάντηση και με το κυβερνών κόμμα».

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε επίσης πως «κατά την άποψη της ΟΤΟΕ, ηγέτης της επίθεσης ειναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ως αρχηγός των τραπεζιτών, εκτοξεύει μύδρους κατά των εργαζομένων, κατά των τραπεζοϋπαλλήλων».

«Αυτά που γίνονται στις μέρες μας είναι μια συντονισμένη επίθεση απο την μεριά της κυβέρνησης και των εργοδοτών, την σκυτάλη την παίρνουν οι τράπεζες και αυτό που κάνουν αφορά όλους τους εργαζόμενους, διότι το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης αφορά όλη την εργατική τάξη", δήλωσε με τη σειρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή