Βαθύς γνώστης της Κομισιόν ο νέος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς

Με πολιτική και τεχνοκρατική εμπειρία 30 ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 08:23
UPD:11:04
Alexandros Michailidis / SOOC/
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tων Νίκου Μπέλλου και Κατερίνας Κοκκαλιάρη
 
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προτάθηκε από την κυβέρνηση για τη θέση του επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επιλέγοντας τον κ. Σχοινά, ο πρωθυπουργός συνδυάζει αυτό που λέμε «δύο σε ένα», δηλαδή το ίδιο πρόσωπο συνδυάζει εξίσου καλά τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία, σε σχέση πάντα με την Ε.Ε.

Ο νέος επίτροπος εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια στην Κομισιόν, έχοντας αναλάβει επιτελικές αρμοδιότητες σε νευραλγικά πόστα, με κορυφαίο του εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, ίσως του πιο στενού συνεργάτη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Στη θέση αυτή είναι όντως πετυχημένος και μάλιστα σε μια περίοδο προβλημάτων και κρίσεων στην Ευρώπη, πολιτικών και οικονομικών.

Είναι προφανές ότι όταν είσαι υπάλληλος των κοινοτικών οργάνων δεν εργάζεσαι για τη χώρα σου, αλλά για το κοινό συμφέρον της Ε.Ε. Ωστόσο, από την άλλη, όταν το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ευρώ, ο κ. Σχοινάς, ως γνώστης της εσωτερικής κατάστασης, προφανώς έδωσε στον πρόεδρο Γιούνκερ τις πληροφορίες εκείνες που του επέτρεψαν να αναλάβει τις γνωστές πρωτοβουλίες, κρατώντας στην ουσία τη χώρα μας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Σχοινάς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009, ενώ σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της καριέρας του στην Κομισιόν κατείχε αξιώματα που άπτονται του στρατηγικού σχεδιασμού. Αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας συμβούλων του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής στην Αθήνα, διευθυντής του γραφείου του πρώην επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού και φυσικά επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν οι βασικές θέσεις που υπηρέτησε.

Οι επίτροποι, όπως και οι υπάλληλοι της Ε.Ε., εργάζονται επίσης για το κοινό συμφέρον της ΕΕ, δεν είναι δηλαδή εκπρόσωποι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, δίνουν πολύτιμες συμβουλές στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων, χωρίς να παραβιάζουν την αποστολή τους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σχοινάς, ως γνώστης των κοινοτικών μηχανισμών, μπορεί να φανεί χρήσιμος στην κυβέρνηση και την Ελλάδα, σε μια περίοδο καμπής, όπου γίνονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η οικονομία να γυρίσει σελίδα.

Η διαδικασία
Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής θα αναθέσει τις επόμενες βδομάδες τα χαρτοφυλάκια με τις αρμοδιότητες, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τη χώρα προέλευσης, τις γνώσεις και την πολιτική και τεχνοκρατική κατάρτιση του κάθε υποψήφιου επίτροπου. Η τελευταία «δοκιμασία» πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων επιτρόπων είναι το φθινόπωρο, όταν θα περάσουν τη διαδικασία της ακρόασης ενώπιον των Επιτροπών της Ευρωβουλής που είναι αρμόδιες για τα χαρτοφυλάκιά τους, οι οποίες -βάσει της συνθήκης- μπορούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν έναν επίτροπο.

Συνάντηση με Μητσοτάκη
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μαργαρίτη Σχοινά θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Χθες ανακοινώθηκε επίσημα πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει για τη θέση του επιτρόπου τον Μ. Σχοινά, βάζοντας τέλος στην ονοματολογία που κυριαρχούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τώρα οι... προβολείς πέφτουν στο χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο νέος επίτροπος, καθώς δεν αναμένεται να είναι αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής (που είχε η χώρα το προηγούμενο διάστημα). Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος επίτροπος να έχει ένα χαρτοφυλάκιο με αναπτυξιακό πρόσημο. Με δεδομένο πως η στόχευση είναι ένα «παραγωγικό» χαρτοφυλάκιο υπάρχουν διάφορα σενάρια μεταξύ της ενέργειας, της γεωργίας και γενικά της καινοτομίας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο για την επιλογή του νέου επιτρόπου. Για παράδειγμα, είχε ακουστεί στα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η τελική απόφαση
Ωστόσο, o αριθμός των αντιπροέδρων που θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενδεχομένως να επηρέασε την τελική απόφαση. Ο Αντ. Σαμαράς, εφόσον πήγαινε στις Βρυξέλλες, ως πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει θέση αντιπροέδρου, ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό (λόγω αριθμητικών ισορροπιών) και έτσι το συγκεκριμένο σενάριο δεν τελεσφόρησε.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή του νέου επιτρόπου «κλείδωσε» τη Δευτέρα και χθες υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο νέος επίτροπος γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ ιδιαίτερα θετική ήταν η συμβολή του το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του 2015. Να σημειωθεί πως είχε διατελέσει παλαιότερα ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., ενώ πριν από λίγους μήνες βρέθηκε ως φιλοξενούμενος ομιλητής στο συνέδριο που είχε κάνει το κόμμα.   

Ποιος είναι

  • Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1962 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και το 1987 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση, στο London School of Economics. 
  • Το 1990 ξεκίνησε την καριέρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 7η γενική διεύθυνση μεταφορών, ενώ το 1993 και το 1994 διετέλεσε μέλος των ομάδων των επιτρόπων Ματούτες και Οριέχα. 
  •  Στην περίοδο 1994-1999 ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνίας για την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα, ενώ ακολούθως και μέχρι το 2004 διετέλεσε υψηλόβαθμο μέλος στην ομάδα στελεχών της επιτρόπου Λογιόλα ντε Παλάθιο. 
  • Στην περίοδο 2004-2007 ήταν επικεφαλής της ομάδας του επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού.
  • Στη διετία 2007-2009 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
  • Ακολούθως και από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν ειδικός σύμβουλος στη γενική διεύθυνση επικοινωνίας της Κομισιόν, ενώ αμέσως μετά και ως τον Οκτώβριο του 2014 ήταν διευθυντής στο γραφείο της Κομισιόν στην Αθήνα.
  • Από το 2014 ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και -από τον Δεκέμβριο του 2015- επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης επικοινωνίας της Κομισιόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή