Βουλή - Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 16:40
UPD:16:45
A- A A+

Το υπόθεση των υποκλοπών κυριάρχησε στη σημερινή συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ περί παραβιάσεων του Συντάγματος από νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια εκτόνωσης μέσω καθυστέρησης» -αν όχι για «συνειδητή συγκάλυψη του εγκλήματος»- «ατολμία» και «αναξιότητα».

«Το θέμα είναι τυμπανιαίο - δεν μπαίνει κάτω από το χαλάκι της εισόδου», παρατήρησε ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος. «Δεν μας έχει δοθεί εξήγηση τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση εναντίον αυτών που μας έφεραν σε αδυναμία να γνωρίζουμε, έχουμε ένα σκοτάδι, όπου ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέταζε ένα μάρτυρα το μήνα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ήθελε να εκτονωθεί το θέμα - και αιφνιδίως, με το που γράφει η εφημερίδα, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θέλει να μας ενημερώσει», επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Ως ένα βαθμό δεν έχετε ευθύνη, θα θέλαμε να σας συμπαρασταθούμε, αλλά μας είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε αιτιάσεις που ένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο για «αδίκημα συγκάλυψης των υπευθύνων της κακουργηματικής πράξης» και υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να ασκήσει δίωξη κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δ. Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Δικαιοσύνης, για την παρατηρούμενη καθυστέρηση 13 μηνών στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.

«Επί δέκα μήνες επιβεβαιώθηκε ότι είστε μια άτολμη κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Όπως είπε, παρ' όλο που δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί πως «το διάστημα αυτό το ξοδέψατε για να διαπραγματευτείτε τη συγκάλυψη», σε κάθε περίπτωση τόνισε, «αν είχατε την πολιτική τόλμη και γενναιότητα, έπρεπε να αναλάβετε την ευθύνη - και τότε θα λέγαμε πως φταίτε, αλλά δεν υπάρχει καν ενδεχόμενος δόλος, αλλά νομίζατε πως έτσι προστατεύονται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας».

«Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη Δικαιοσύνη, ως άλλοθι και ως πρόσχημα. Δεν πρόκειται όμως να βρει άλλοθι στην ταπείνωση των εισαγγελικών αρχών», υπογράμμισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας ότι σε αντίθεση με την παρούσα υπόθεση, «σε άλλες περιπτώσεις, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαγγέλλει ενέργειες των εισαγγελικών αρχών».

Για «πολιτική ηγεσία ανάξια της χώρας, των στιγμών, ακόμα και για ένα θέμα προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος επέμεινε στη βασική κυβερνητική θέση, ότι δηλ. από την ώρα που περιήλθε σε γνώση της κυβέρνησης το θέμα, επελήφθη η Δικαιοσύνη. Απαντώντας ειδικότερα στα περί καθυστέρησης της προκαταρκτικής εξέτασης που ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, ο υπουργός παρατήρησε χαρακτηριστικά:

«Είπατε ότι συντελείτο ένα έγκλημα και άρα, δικαιώνετε την επιλογή μας να παραπέμψουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Εάν εσείς κάνετε κριτική στη Δικαιοσύνη για την καθυστέρηση, εμείς τέτοιες συνήθειες δεν έχουμε. Ούτε δικαστής είμαι, ούτε εισαγγελέας, για να ξέρω πόσο χρόνο χρειάζεται η ολοκλήρωση της εξέτασης».

«Και σ’ αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, χωρίς να παίξει το παιχνίδι της επικοινωνίας που συνήθιζαν να παίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Να βγάλει συμπεράσματα από πριν, να παρεμποδιστεί η Δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε ο κος Παυλόπουλος για να συμπληρώσει:

«Μαθήματα από κείνους που οδήγησαν τη χώρα να ρεζιλευτεί διεθνώς, δεν δεχόμαστε - ούτε συγκρίσεις».

Επί της ουσίας της επερώτησης, σημειώνεται ότι οι 29 επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διέκριναν «30 παραβιάσεις της συνταγματικής νομιμότητας και του ευρωπαϊκού Δικαίου μέσα σε 19 μήνες» - αριθμό που ανέβασε ο Α. Λοβέρδος σε 41, συμπεριλαμβάνοντας και τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων μηνών, κάνοντας λόγο για «ρεκόρ αυταρχισμού».

«Οι 30 παραβιάσεις υφίστανται μόνον στη φαντασία του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος. «Αντίθετα», σημείωσε, «το ΠΑΣΟΚ, την τελευταία τετραετία του, είχε 88 παραβιάσεις του κοινοτικού Δικαίου - όχι θεωρητικές, αλλά με συνέπειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε βάρος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε 88 περιπτώσεις, φιγουράρει η υπογραφή της κυβέρνησής σας φαρδιά-πλατιά».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι για τα θέματα αντισυνταγματικότητας υπάρχουν δικαστήρια, ενώ βαρύνουσας νομικής σημασίας είναι και οι Εκθέσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Στην επερώτηση του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, εν πολλοίς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρίνουν με βάση προσωπικές τους απόψεις την αντισυνταγματικότητα των νομοθετημάτων της κυβέρνησης, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή