Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλεί τη Ρωσία να διασώσει την INF

«Ο χρόνος τελειώνει, ας προετοιμαστούμε για έναν κόσμο με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους»
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 09:24
UPD:09:35
REUTERS/FRANCOIS WALSCHAERTS
A- A A+

Ο χρόνος τελειώνει για να διασωθεί η INF, μία από τις συνθήκες-κλειδιά της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου για τον πυρηνικό αφοπλισμό, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε για μία «μετρημένη, αμυντική» απάντηση, εφόσον η Ρωσία δεν συμμορφωθεί ξανά με τους όρους της συνθήκης, έως τις διορία της 2ας Αυγούστου που έχει ορίσει η Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν κόσμο με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.  Βάσει της συνθήκης, απαγορεύτηκε η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Όταν τέθηκε σε εφαρμογή το 1991, μια ολόκληρη κατηγορία συμβατικών και πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων καταστράφηκε, ενισχύοντας την ασφάλεια στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Παρέμεινε σε ισχύ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που χρονολογούνται από την εποχή διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, το 2014, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη κάνοντας χρήση απαγορευμένων τακτικών πυρηνικών όπλων, σχεδιασμένων για να εκφοβίσουν την Ευρώπη και τα πρώην σοβιετικά κράτη που έχουν ευθυγραμμιστεί με τη Δύση.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με επιστολή τότε, στην οποία του εξέφραζε τη άποψη ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση επιθυμία των ΗΠΑ ήταν να διασφαλιστεί η συμφωνία και να επιλυθεί το ζήτημα μέσω του διαλόγου.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, αλλά ανακοίνωσε με τη σειρά της στη συνέχεια ότι αναστέλλει τις δεσμεύσεις της και ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.   

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οι ρωσικοί πυραύλοι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν και ικανοί να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις μέσα σε λίγα λεπτά.

«Αυτό είναι σοβαρό. Η Συνθήκη INF υπήρξε εδώ και δεκαετίες ένας ακρογωνιαίος λίθος για τον έλεγχο των όπλων και τώρα βλέπουμε τη λύση της συνθήκης», τόνισε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή