Διαδηλώσεις, απολύσεις και «συγγνώμες» για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 18:11
UPD:18:44
A- A A+

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τάχθηκε σήμερα στο πλευρό των ευρωπαϊκών εφημερίδων που δημοσίευσαν σκίτσα του Μωάμεθ προκαλώντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, υποστηρίζοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης συνιστά ουσιώδες χαρακτηριστικό των δημοκρατιών.

«Το δικαίωμα να τίθενται υπό αμφισβήτηση όλες οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι μια προσφιλής παράδοση στις δημοκρατικές χώρες», δήλωσε ο Μίκλος Χαράσζτι, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ο διευθυντής της εφημερίδας της Νορβηγίας Magazinet, που αναδημοσίευσε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ ζήτησε σήμερα συγγνώμη, έπειτα από δεκάδες απειλητικά μηνύματα που δέχθηκε για τη ζωή του.

«Είναι τρομερό όταν ένας διευθυντής (εφημερίδας) οφείλει να υποχωρήσει όσον αφορά θέματα που άπτονται της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά αυτό πάει πάρα πολύ», δήλωσε ο Βέμπιουν Σέλμπεκ.

Παράλληλα ο διευθυντής της εφημερίδας Shihan της Ιορδανίας που δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, σκίτσα του Μωάμεθ, απολύθηκε από τους εκδότες της λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του φύλλου.

Ο Τζιχάντ Μομάνι ζήτησε σήμερα συγγνώμη και δήλωσε ότι με την απόφασή του να δημοσιεύσει τα σκίτσα ήθελε να δείξει το μέγεθος της προσβολής κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων από τα σκίτσα της δανικής εφημερίδας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου. Εκατοντάδες Πακιστανοί διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας, καίγοντας σημαίες της Δανίας και της Γαλλίας.

Διαδηλώσεις διεξήχθησαν σήμερα και σε πόλεις της Τουρκίας, στο Ντιγιάρμπακιρ, το Ικόνιο και την Κωνσταντινούπολη.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στην Ιορδανία, στο Αμάν, και στην πόλη αλ Ζαρκάα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή