Τι μπορεί να γίνει με το Ιράν

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 18:21
UPD:18:32

A- A A+

Το Ιράν φαίνεται να επιζητεί τη σύγκρουση με τη Δύση. Οι ηγέτες της τελευταίας, όμως, πρέπει να εξετάσουν τι δείχνει η στάση του προέδρου Αχμαντινεζάντ για τη θέση του Ιράν στην περιοχή.

Ο Αχμαντινεζάντ (φωτογραφία) κινείται από την ανάγκη να εδραιώσει τη θέση του στην ιρανική ελίτ. Φαίνεται όμως και να θεωρεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας.

Ο αμερικανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Εάν απειληθεί, το Ιράν μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν τον ιρανό πρόεδρο σε μια εσφαλμένη εκτίμηση για τη δύναμη του Ιράν απέναντι στην αμερικανική απειλή.

Στην πραγματικότητα, το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες, όπως μια εύθραυστη οικονομία, μεγάλη κατανάλωση ναρκωτικών και «αιμορραγία» εγκεφάλων. Αυτό που παρηγορεί τον Αχμαντινεζάντ είναι ότι τα σιιτικά θρησκευτικά κόμματα που στηρίζονται από το Ιράν είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο Ιράκ και ότι η αμερικανική κοινή γνώμη δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί άλλον έναν πόλεμο στην περιοχή.

Ο νέος πρόεδρος γνωρίζει επίσης ότι ακόμη κι αν η υπόθεση παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα θα ασκήσουν βέτο σε πρόταση για κυρώσεις. Το Ιράν είναι από τους μεγάλους αγοραστές ρωσικής τεχνολογίας, ενώ η Κίνα και το Ιράν έχουν αναπτύξει στενή εμπορική συνεργασία.

Οπως το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σιιτικό χαρτί -στο Ιράκ, τις χώρες του Κόλπου και το Λίβανο- για να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, έτσι και οι ΗΠΑ μπορούν να υποκινήσουν εντάσεις στο Ιράν το οποίο έχει αξιόλογες μειονότητες (κυρίως Σουνίτες) κατά μήκος των συνόρων του. Πολλές από τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες του Ιράν θεωρούν ότι υφίστανται διακρίσεις. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν λοιπόν να προκαλέσουν προβλήματα στην Τεχεράνη, χορηγώντας οικονομική και άλλη υποστήριξη σε άραβες αυτονομιστές στην περιοχή, όπως στο Χουζεστάν, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπου διαμένουν δύο εκατομμύρια δυσαρεστημένοι Αραβες. Επιπλέον, η ιρανική οικονομία θα επιδεινωθεί αν ο πυρηνικός φάκελλος παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε αποφασιστούν κυρώσεις είτε όχι.

Μήπως η λύση βρίσκεται στην αποδοχή από το Ιράν της ρωσικής πρότασης να αναλάβει εκείνη τη μετατροπή του ουρανίου σε καύσιμο, και οι ΗΠΑ να επιτρέψουν στο καθεστώς να σώσει τα προσχήματα;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή