Τζάρμους, Χίτσκοκ και «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 09:41
UPD:14:25
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μέσα στην καρδιά ενός καιρικά άστατου καλοκαιριού, ο Τζιμ Τζάρμους και ο «Βασιλιάς των Λιονταριών» επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη σε μια κινηματογραφική εβδομάδα που παρουσιάζει την περιπετειώδη ζωή διάσημης κατασκόπου, την προτελευταία ταινία της βρετανικής περιόδου του Χίτσκοκ, την Άννα του Λικ Μπεσόν, καθώς και την αληθινή ιστορία της ληστείας του 1973 που στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ο ψυχολογικός όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

«Η Κόκκινη Τζόαν»

Η Τζούντι Ντεντς ερμηνεύει, σε σκηνοθεσία  Σερ Τρέβορ Ναν, τη διάσημη κατάσκοπο Τζόαν Στάνλεϊ, τη Βρετανίδα επιστήμονα που αποκάλυπτε κρατικά μυστικά στους Σοβιετικούς, εργαζόμενη σε μονάδα έρευνας του τρόπου κατασκευής της ατομικής βόμβας.

Η κάμερα παρακολουθεί την κατάσκοπο που έδωσε το κλειδί της ατομικής βόμβας στους Σοβιετικούς σε προχωρημένη, πλέον, ηλικία, το 2000, καθώς αναγκάζεται να αποκαλύψει στην αστυνομία την εξαιρετικά περιπετειώδη ζωή της και να απολογηθεί για τον έρωτά της με έναν Σοβιετικό κατάσκοπο.

«Η Ληστεία της Στοκχόλμης»

Στοκχόλμη, 1973. O Λαρς, ένας Αμερικανός πρώην κατάδικος, εισβάλλει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σουηδικής πρωτεύουσας με σκοπό, όχι μόνο να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο, αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές να ελευθερώσουν τον φυλακισμένο φίλο του. Γοητεύοντας, σταδιακά, τους ομήρους υπαλλήλους της τράπεζας με την χαρισματική, ευαίσθητη, αλλά και λίγο ανισόρροπη προσωπικότητά του, θα τους κάνει, όχι μόνο να τον υπερασπιστούν, αλλά να θελήσουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει απ’ τον στενό κλοιό της αστυνομίας και να δραπετεύσει με εκατομμύρια. Μία από τις υπαλλήλους, μάλιστα, θα αρχίσει να τρέφει αισθήματα απέναντί του.

Ίθαν Χοκ και Νούμι Ραπάσε πρωταγωνιστούν στην ταινία, η οποία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της ληστείας του 1973 που στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ο ψυχολογικός όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

«Άννα»

Στο νέο κατασκοπικό θρίλερ του θρυλικού συγγραφέα, παραγωγού και σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν, πίσω από την καθηλωτική ομορφιά της Άννα Πολιάτοβα κρύβονται σκοτεινά μυστικά που θα την οδηγήσουν στον επικίνδυνο κόσμο της κατασκοπείας. Πρωταγωνιστούν οι Έλεν Μίρεν, Σάσα Λους, Λουκ Έβανς και ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα -πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς «Peaky Blinders»- Κίλιαν Μέρφι.

«Ο Βασιλιάς των Λιονταριών»

Μετά από 25 χρόνια, ο Σίμπα ζωντανεύει στις κινηματογραφικές αίθουσες, με τον Τζον Φαβρό να αναλαμβάνει την live action μεταφορά της αριστουργηματικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney. Ο Ντόναλντ Γκλόβερ δίνει τη φωνή του στο θρυλικό λιοντάρι που επιστρέφει στην αφρικανική σαβάνα για να διεκδικήσει τον θρόνο που του ανήκει, ενώ μεταξύ άλλων ακούγονται και οι φωνές των Μπιγιονσέ, Τσιετέλ Ετζιοφόρ, Σεθ Ρόγκεν και Τζον Όλιβερ.

«Οι Νεκροί Δεν Πεθαίνουν»

Ο Τζιμ Τζάρμους επιστρέφει με μια κωμωδία τρόμου αφιερωμένη στους νεκροζώντανους, στην οποία πρωταγωνιστούν καλλιτέχνες όπως οι Μπιλ Μάρεϊ, Άνταμ Ντράιβερ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Ίγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς, κ.ά.

Κάτι φρικιαστικό έρχεται στους ήσυχους δρόμους της επαρχιακής πόλης του Σέντερβιλ, όπου μια στρατιά από πεινασμένα ζόμπι σκορπά τον τρόμο στους κατοίκους της, μέχρι πρότινος, ειρηνικής πόλης, αναγκάζοντάς τους να παλέψουν για την επιβίωσή τους απέναντι στη βαρβαρότητα των ζωντανών νεκρών.

«Η Κυρία Εξαφανίζεται»

Θρίλερ μυστηρίου, κατασκοπευτική περιπέτεια και ρομαντική κωμωδία μαζί, στην ταινία που  αποτελεί την προτελευταία δημιουργία της βρετανικής περιόδου του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Η Ίρις, μια νεαρή Βρετανίδα, συνταξιδεύει με μια ηλικιωμένη γκουβερνάντα στο θρυλικό Οριάν Εξπρές που διασχίζει την Ανατολική Ευρώπη του ’30. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η κυρία εξαφανίζεται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και, προς μεγάλη έκπληξη της ηρωίδας, όλοι οι συνταξιδιώτες αρνούνται την ύπαρξή της.

Προτεινόμενα για εσάς