Μαξίμου: Πολύ ενθαρρυντική η αντίδραση των Ευρωπαίων στην τουρκική προκλητικότητα

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 12:06
UPD:04/10/2019 15:35
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συνάντηση που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας αξιολογήθηκε ως «πολύ ενθαρρυντική η ομόφωνη και άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα».

Παράλληλα συζητήθηκε το επικείμενο ταξίδι του κ. Δένδια στις ΗΠΑ (ο ΥΠΕΞ αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι) και οι κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι με στόχο τη διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - Τουρκίας».

Επιπλεόν, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ προέτρεψαν  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να επανεξετάσει τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Αψηφώντας τις κοινοτικές αποφάσεις, η Άγκυρα εμφανίστηκε πάντως αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και μειώνεται η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή