Σπριντ για νομοσχέδια με μπαράζ συσκέψεων και συναντήσεων

Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη με Ρέγκλινγκ και Σταϊκούρα με τους θεσμούς για την οικονομία
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 09:48
UPD:09:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Το πρώτο crash test της νέας κυβέρνησης θα γίνει στο πεδίο της οικονομίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να ρίχνει το βάρος εντός και εκτός συνόρων. Οι «προβολείς» πέφτουν στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ σειρά επαφών με τους θεσμούς έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή μπαράζ συσκέψεων γίνεται στα υπουργεία εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 22 του μήνα. «Σπριντ» γίνεται για την ολοκλήρωση των πρώτων νομοσχεδίων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις φορολογικές και αναπτυξιακές διατάξεις.

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του βασικού πλαισίου του «γαλάζιου» προγράμματος για μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως στόχος δεν είναι να αιφνιδιαστούν οι θεσμοί, αλλά να πειστούν για την ανάγκη υλοποίησης μίας άλλης οικονομικής πολιτικής, που θα οδηγήσει σε μία νέα συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται η «ψήφος εμπιστοσύνης» των αγορών και τα... φώτα πέφτουν στην έκδοση του επταετούς ομολόγου.

Η τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας θα είναι η «ασπίδα» σε τυχόν ενστάσεις των δανειστών σε ευνοϊκές διατάξεις κυρίως στο μέτωπο της φορολογίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται ιδιαίτερα σε μία σειρά φορολογικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με χαρακτηριστικότερη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως επισημαίνουν, δεν πρόκειται για αποσπασματικό μέτρο, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και θα συνδυαστεί από μία σειρά φιλοαναπτυξιακών ρυθμίσεων (π.χ., με την αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, με αλλαγές στην Golden Visa κ.ά.).

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως οι μεταρρυθμίσεις και η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης θα δημιουργήσουν τον απαιτούμενο οικονομικό «χώρο» για να ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Υπολογίζεται πως για κάθε ποσοστιαία μονάδα που αυξάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης -πέρα από το προβλεπόμενο- δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος 0,3% με 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 600 με 900 εκατομμύρια.

Έμφαση στο μεταναστευτικό

Παράλληλα με τη «μάχη» για την οικονομία το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται και στην αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη με την παρουσία και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γ. Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη. Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους: 

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.

3. Στην αναμόρφωση εντός της χρονιάς του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο. 

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Με Σαμαρά και Καραμανλή

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή τη δική τους σημασία έχουν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά (έγινε χθες το ραντεβού) και Κώστα Καραμανλή (θα γίνει αύριο). Να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τοπρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του επιτρόπου (καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει πληροφορίες για τον Αντώνη Σαμαρά). Μία «ανάσα» πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επισκέψεις στα υπουργεία και σήμερα θα βρεθεί στο υπουργείο Υγείας και θα συζητήσει με τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. H επίσκεψη θα γίνει το μεσημέρι, ενώ το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Συνομιλίες με ξένους

Τέλος, να σημειωθεί πως χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ Σίσι καθώς και με τον Χουάν Γκουαϊδό. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, μεταξύ άλλων, ο Χουάν Γκουαϊδόευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να τον αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή