Τζόνσον και Χαντ στην τελική ευθεία για την Ντάουνινγκ Στριτ

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 13:51
UPD:13:58
REUTERS/REBECCA NADEN
A- A A+

Μία τελευταία τηλεοπτική μάχη ετοιμάζονται να δώσουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο νυν Τζέρεμι Χαντ, περίπου μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος που θα οδηγήσει έναν εκ των δύο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους μπροστά σε ένα κοινό στο Λονδίνο, ευελπιστώντας να προσελκύσουν εκείνους τους ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποστείλει την ψήφο τους.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, στις 23 Ιουλίου, οι υποστηρικτές του Χαντ υποστηρίζουν ότι η αρχικά μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά. Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, εμφανίζεται φαβορί για τη θέση της Τερέζα Μέι.  

Το Brexit, το οποίο καθόρισε την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, είναι το βασικό πεδίο σύγκρουσης των δύο υποψηφίων. Ο μεν Τζόνσον επιμένει ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, σε αντίθεση με τον Χαντ, ο οποίος εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο του no deal Brexit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, στόχος του Τζόνσον είναι να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό μάλιστα σκοπεύει να μεταβεί άμεσα, εφόσον εκλεγεί, στις ΗΠΑ.

«Το κλειδί είναι οι ΗΠΑ. Εάν εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για το εμπόριο με την Αμερική, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να επιδιώξουμε κι άλλες συμφωνίες. Αυτό θα ενθαρρύνει κι άλλους, θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε σοβαροί», ανέφερε πηγή στην εφημερίδα του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου ωστόσο, τον Λίαμ Φοξ, η συμφωνία αυτή με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία έχει επενδύσει ο Τζόνσον, μπορεί να πάρει καιρό.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή