Αύριο στην Επιτροπή Θεσμών οι υποκλοπές

Γ. Παπανδρέου: Να παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 16:49
UPD:16:59
A- A A+

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της βουλής η οποία θα διερευνήσει το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών προτείνει η κυβέρνηση, όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1149985.htm . Αύριο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, θα ενημερώσει για το θέμα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ την επόμενη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς, έχει κληθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις.

Παραίτηση των υπουργών που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα των υποκλοπών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης Συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150026.htm . Επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία προτείνει την άμεση ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό απέστειλε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150053.htm .

Εν τω μεταξύ, κατέθεσε στον Eισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Διώτη που ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, ο αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Στέλιος Σύρρος, που είχε την εποπτεία των αστυνομικών ερευνών για τις υποκλοπές.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής για το θάνατο Τσαλικίδη, πρόκειται να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του αυτόχειρα.

Οπως προκύπτει από το αρχείο της Εισαγγελίας, η δικογραφία που σχηματίστηκε στην Ασφάλεια για το θάνατο Τσαλικίδη εστάλη με μοναδική ένδειξη την αυτοκτονία, ενώ η εταιρεία διαψεύδει τα περί σύσκεψης Κορωνιά με Τσαλικίδη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150029.htm . Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος διευκρινίζει ότι η συνεργασία του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό είναι άψογη και δεν τίθεται θέμα διάστασης απόψεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150061.htm . Τον κ. Παπαγγελόπουλο επισκέφθηκε το μεσημέρι ο επιχειρηματίας Θόδωρος Αγγελόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί αν ήταν ανάμεσα στα άτομα που παρακολουθούνταν οι συνομιλίες τους. Στη λίστα που έχει στην διάθεση της η Εισαγγελία δεν περιλαμβάνεται το όνομα του.

Την αξιοπιστία του κ. Παπαγγελόπουλου αμφισβητούν ευθέως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, με δηλώσεις του λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ζήτησε την αντικατάστασή του.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος σπατάλησε το χρόνο που του είχε δοθεί και δεν άγγιξε όλες τις πλευρές της έρευνας».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «πρωτοφανή καθυστέρηση στην εισαγγελική έρευνα», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία «έχει εξαναγκάσει τις εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν με μεθόδους μη προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Σε ερώτηση αν έχει εμπιστοσύνη στον εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα, απάντησε ότι «πάντα έχουμε εμπιστοσύνη στα δικαστικά όργανα», τα οποία, πρόσθεσε, «πρέπει εκ του αποτελέσματος να φαίνονται άξια της εμπιστοσύνης μας».

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι «απέκρυψε» το θέμα από τους άλλους ευρωπαίους υπουργούς, οι οποίοι αποφάσισαν υπέρ της οδηγίας για τη νόμιμη παρακολούθηση έχοντας διαβεβαιώσεις ότι οι επικοινωνίες είναι ασφαλείς, ενώ, είπε, αν ο Ελληνας υπουργός τους είχε ενημερώσει, ίσως να αποφάσιζαν διαφορετικά.

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150068.htm . Και πριν από ένα χρόνο ο ΣΥΝ είχε θέσει θέμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150051.htm .

«Αν έγιναν παρακολουθήσεις κατά τους Αγώνες ήταν στο πλαίσιο του νόμου», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/06/1150085.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή