Άγκυρα: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 08:59
UPD:10:38
REUTERS/BRIAN SNYDER
A- A A+

Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει σε νέα ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και χαρακτηρίζει αβάσιμους τους τους «ισχυρισμούς ότι με την επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2019 η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χλμ. υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών».

«Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί οι οποίοι πηγάζουν από μεγάλη έλλειψη γνώσης ή εσκεμμένη διαστρέβλωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνησή μας είναι πλήρως αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η στάση μας σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη από το 2004 μέχρι σήμερα με διάφορες αφορμές. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση μας αυτή η οποία αποτελεί εθνική κρατική πολιτική», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις στις Βρυξέλλες

Χθες, η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο όπου γίνεται αναφορά σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες. Στόχος της συνάντησης ήταν να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα κατά της Τουρκίας πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, ώστε εκεί να επικυρωθεί τυπικά από τους υπουργούς.

Στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου του κειμένου αναγραφόταν πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με τη λέξη «στοχευμένα» μέτρα, δηλαδή κυρώσεις.

Η συντριπτική πλεινότητα των κρατών-μελών όμως δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε χθες, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

Βρετανικά εμπόδια

Εμπόδια θέτει κυρίως η Βρετανία. Παρά την επιμονή της Λευκωσίας για την ανάγκη όπως υποβληθούν προτάσεις για νομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, το Λονδίνο θέτει εμπόδια στη διαδικασία υιοθέτησης αναφοράς για στοχευμένα μέτρα στο κείμενο Συμπερασμάτων των «28». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, η Βρετανία πρωτοστάτησε στη διασύνδεση των στοχευμένων μέτρων με τη «συνέχιση» των τουρκικών έκνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, καθιστώντας σαφές ότι μόνο στην περίπτωση αυτή θα τεθεί θέμα συζήτησής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή