Στην ανάγκη αναβίωσης του Ευρωσυντάγματος συμφώνησαν Μολυβιάτης-Μορατίνος

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 15:37
UPD:15:39
A- A A+

Την ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας κύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, επεσήμαναν κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, και ο ισπανός ομόλογός του Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των δύο ΥΠΕΞ βρέθηκαν ακόμη οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στο Κόσοβο, αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επικράτηση της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές.

Ο κ. Μορατίνος επεσήμανε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί πλέον να γίνει με καλύτερους όρους μετά την επίτευξη συμφωνίας για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές της περιόδου 2007-13.

Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης, αφού τόνισε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του για το Ευρωσύνταγμα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο. «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση, πρέπει να αναβιώσουμε την συζήτηση, σε συνεργασία τόσο με την αυστριακή όσο και με τις επόμενες προεδρίες, καθώς θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης.

Σε ερώτηση για το εάν η Μαδρίτη συμπορεύεται με την Αθήνα στο ζήτημα του Κυπριακού, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είμαστε στην ίδια γραμμή, καθώς σεβόμαστε και οι δύο το διεθνές Δίκαιο και επιθυμούμε να διευκολύνουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης οριστικής λύση». Η Ισπανία χαίρεται πολύ για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας Τζον Σόγιερς ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας Επαφής, οι οποίες προβλέπουν τη διαδικασία, τις αρχές και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου. «Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και πιστεύω ότι η τελική απόφαση πρέπει να σέβεται τα κριτήρια και τις αξίες που περιέχονται στις αποφάσεις κυρίως της Ομάδας Επαφής», παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου, όσον αφορά τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ο κ. Μορατίνος επεσήμανε την ανάγκη η Παλαιστινιακή Αρχή να συζητήσει τόσο με τη Χαμάς, όσο και με τη Φατάχ, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναμείνει το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών. Ο κ. Μορατίνος διευκρίνισε πάντως ότι είναι αναγκαίο η όποια παλαιστινιακή κυβέρνηση προκύψει, να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Αύριο το πρωί (10:30) ο Πέτρος Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρενέ βαν ντερ Λίντεν.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή