ΣΥΡΙΖΑ: Ο πειρασμός της διπλής γλώσσας

Σε αναζήτηση στρατηγικής η αξιωματική αντιπολίτευση - Σε πλήρη εξέλιξη οι εσωτερικές διεργασίες
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 10:59
UPD:11:01
Nick Paleologos / SOOC/
A- A A+

Στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία ή επιστροφή στον ριζοσπαστισμό και την κινηματική αντιπολίτευση; Είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με παρακαταθήκη το 31,5% των εθνικών εκλογών.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών του στον δημόσιο διάλογο. Από τη μία πλευρά, η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής και ξάδελφος του τέως πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακατέβει στους δρόμους, γεγονός που παραπέμπει στην περίοδο πριν από το 2015.

Μια πρώτη γεύση για τις ακριβείς προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει σήμερα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Οι τελευταίες δηλώσεις του περί μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στο σενάριο της «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του κόμματος. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός δεν θα ξεκαθαρίσει αμέσως το τοπίο, με στόχο η στρατηγική του κόμματος να πατάει σε δύο βάρκες για όσο αυτό θα είναι δυνατό.

«Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα από τα περί μετάλλαξης ή εγκατάλειψης του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς», δήλωσε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Υπέρ ενός «ενιαίου, μεγάλου και λαϊκού κόμματος» και υπέρ ενός μετώπου «με συμμαχίες και σε πολιτικό επίπεδο» με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 τάχθηκε ο Νίκος Παππάς.

Ο προβληματισμός που φέρεται να αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι, προφανώς, με ποιον τρόπο θα πετύχει -και το γρηγορότερο δυνατό- την επάνοδο στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, αντικίνητρο για ήπια αντιπολίτευση είναι η εκτίμηση ότι μια τέτοια επιλογή θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετύχει χωρίς ιδιαίτερη πίεση την εξάντληση της τετραετίας.

Εξ ου και ο πειρασμός της διπλής γλώσσας, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή