Νέα είδη στον Παράδεισο των Παπούα

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2006 19:23

A- A A+

Εναν παράδεισο με σπάνια, αλλά και νέα είδη πανίδας και χλωρίδας ανακάλυψαν μέλη αποστολής της οικολογικής οργάνωσης Conservation International στα βάθη της ζούγκλας της Ιριαν Τζάγια, στο ινδονησιακό τμήμα της νήσου της Νέας Γουϊνέας.

Νέα είδη βατράχων, πεταλούδων και φυτών βρίσκονται μεταξύ αυτών που εντόπισαν οι ινδονήσιοι, αμερικανοί και αυστραλοί επιστήμονες που μετέχουν στην αποστολή αυτή από τον Δεκέμβριο του 2005.

«Το πρώτο πουλί που είδαμε στον καταυλισμό ανήκε σε ένα νέο είδος. Υπάρχουν επίσης πολλά μεγάλα θηλαστικά, όπως δενδρόβια καγκουρό, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση σε άλλα μέρη, λόγω θήρας», δήλωσε ο Μπρους Μπίλερ, στέλεχος της Conservation International.

Μεταξύ των νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πιο μεγάλο ροδόδεντρο (φωτογραφία), ο ανθός του οποίου έχει διάμετρο σχεδόν 15 εκατοστών.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός γεωγράφος Τζάρεντ Ντάιαμοντ, είχε ξαφνιάσει το 1981 τον επιστημονικό κόσμο ανακοινώνοντας ότι ανακάλυψε στην περιοχή των ορέων Φότζα την φωλιά ενός άγνωστου είδους πουλιού.

Τα τωρινά ευρήματα οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι 300.000 εκτάρια τροπικού δάσους στα όρη Φότζα, που αποτελούν μια περιοχή πάρα πολύ σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε αυτό το μέρος του κόσμου, παραμένουν ανέπαφα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή