Το αισιόδοξο παράδειγμα της Ελλάδας, μίας χώρας που «έχασε το ένα τέταρτο της οικονομίας της σε μια καταστροφική ύφεση, αλλά ξεπέρασε τα εμπόδια, με τη Δημοκρατία της άθικτη, μία χώρα όπου οι εξτρεμιστές ηττήθηκαν και ο αντιαμερικανισμός είναι πια ξεπερασμένος», αναλύει ο αρθρογράφος των «New York Times» Ρότζερ Κοέν, σε μία προσπάθεια να στείλει ένα έμμεσο πλην όμως ξεκάθαρο μήνυμα στη Βρετανία.
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που αφουγκράστηκε τον λαϊκισμό και η πρώτη που τον απέρριψε», σχολιάζει ο Κοέν με αφορμή την ευρεία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της Κυριακής, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι σε μία χώρα σε ελεύθερη πτώση όπως η Ελλάδα - τα στηρίγματα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.
«Παρά την ανεργία που έφθασε σχεδόν στο 30%, μια χαοτική παρολίγον έξοδο από το ευρώ, τεράστια προγράμματα στήριξης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, τα προγράμματα λιτότητας και ένα κύμα απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία, η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε. Πρόκειται για μία υπενθύμιση ότι οι αναφορές περί διάλυσης της δημοκρατίας είναι υπερβολικές», υπογραμμίζει ο Κοέν.
Η «kolotoumpa», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Κοέν, είναι η ελληνική λέξη που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα του 2015, το αποτέλεσμα του οποίου αγνόησε και έφερε ένα νέο πρόγραμμα με ακόμη πιο σκληρούς ορους. «Ναι, Βρετανία, οι δημοκρατίες αλλάζουν γνώμη από καιρού εις καιρόν, όταν παίρνουν καταστροφικές αποφάσεις», τονίζει ο Κοέν, απευθυνόμενος σε β’ ενικό πρόσωπο προς τη χώρα που επιμένει στην έξοδο της από την Ευρώπη, και κυρίως προς τους πολιτικούς της που κάνουν το Brexit σημαία της προεκλογικής εκστρατείας τους.
Η κωλοτούμπα όμως ολοκληρώθηκε. Η Ελλάδα έχει νέο πρωθυπουργό. «Για να εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπρεπε να ξεπεράσει την αντίληψη ότι παραήταν “Αμερικανός” και παραήταν τεχνοκράτης».
«Μέσω μίας σκληρής εκστρατείας, κατά την οποία υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, να ξεκολλήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να προχωρήσει με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει αποτελεσματικότητα στον δημόσιο τομέα, ο Μητσοτάκης έπεισε τους Έλληνες ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να μετατρέψει τηνλάμψη της ανάκαμψης σε βιώσιμη ανάπτυξη. Με την αυτοδυναμία στη Βουλή έχει τα μέσα για να προχωρήσει γρήγορα με το πρόγραμμά του».
Το έργο του Μητσοτάκη δεν θα είναι εύκολο καθώς η Ελλάδα «παραμένει δέσμια των περιορισμών από τους πιστωτές όσον αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων». Όμως «ο νέος πρωθυπουργός είναι συνηθισμένος σε αυτές τις προκλήσεις» εξηγεί ο Κοέν ορμώμενος από μία προσωπική συνάντηση που είχε μαζί του το 2013, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το κτίριο «βρισκόταν σε πολιορκία» από διαδηλωτές που εναντιώνονταν στις περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους που ζητούσαν οι πιστωτές. «Η χώρα έχει φθάσει στα όριά της. Θα μπορούσε να έχει καταρρεύσει όπως η Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Εάν η Ελλάδα δεν το έπαθε, οφείλεται στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ιδρύθηκαν για να αντισταθούν στον εθνικισμό και να αποτρέψουν την καταστροφή», του είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κοέν αναφέρεται στις πολλές και ποικίλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.
Παραταύτα, «ξημέρωσε μία νέα μέρα στην Ελλάδα», εκτιμά. «Τώρα το μόνο που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια βρετανική κωλοτούμπα στο Brexit».
naftemporiki.gr