Προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία το πρόγραμμα της ψηφιακής ΕΡΤ

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 14:42
A- A A+

Πενηντάλεπτη εκπομπή ειδικού ενδιαφέροντος, επεξήγηση στη νοηματική γλώσσα και δεύτερο κανάλι ήχου για την περιγραφή της εικόνας περιλαμβάνονται στα χαρακτηριστικά του νέου ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ που βγει στον «αέρα» στις 15 Μαρτίου.

Το «ΠΡΙΣΜΑ+» θα είναι το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ που θα εκπέμψει με τη νέα τεχνολογία της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (ΕΨΤ), ενώ θα ακολουθήσουν το «ΣΙΝΕ+» στις 15 Απριλίου και το «ΣΠΟΡ+» στις 15 Μαΐου.

Κληθείς από την κοινοβουλευτική Επιτροπή «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία» ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος είπε ότι το «Πρίσμα+» δεν θα είναι ένα «ειδικό» κανάλι, αλλά ένα πρόγραμμα γενικού ενδιαφέροντος «με καλύτερη προσβασιμότητα» προς τα ¶τομα με Αναπηρία. Θα έχει πρόγραμμα για όλους, με ταινίες, ντοκιμαντέρ, ειδήσεις κλπ, ωστόσο θα υπάρχει επεξήγηση στη νοηματική γλώσσα, υπότιτλους ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχει περιγραφή της εικόνας στο δεύτερο κανάλι ήχου είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Παναγόπουλου στη συνεδρίαση της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα αναπηρικά θέματα, η βουλευτής της Ν.Δ. Ελευθερία Μπερνιδάκη επισήμανε τη μεγάλη ευθύνη των τηλεοπτικών σταθμών για την περιθωριοποίηση των πολιτών με αναπηρία.

Η κ. Μπερνιδάκη, Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, ανέφερε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους οι πολίτες με αναπηρία νιώθουν αποκλεισμένοι από τα κοινωνικά αγαθά της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Η πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών:

• Δεν διαθέτουν ενημερωτική εκπομπή με περιεχόμενο αναπηρικά θέματα,

• Δεν εφαρμόζουν πλήρως τον νόμο 2328/95, που τους υποχρεώνει να μεταδίδουν καθημερινά ένα τουλάχιστον δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, ελάχιστης διάρκειας επτά λεπτών,

• Δεν περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους, μια τουλάχιστον φορά το δεκαπενθήμερο, ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη νοηματική γλώσσα, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία,

• Δεν μεταδίδουν μεταγλωττισμένα τα ξενόγλωσσα τμήματα των δελτίων ειδήσεων, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 1/24.1.2006),

• Μεταδίδουν όλες σχεδόν τις ξενόγλωσσες εκπομπές και ταινίες μόνο με υπότιτλους και όχι μεταγλωττισμένες στην ελληνική γλώσσα, γεγονός που κάνει απαγορευτική την παρακολούθηση από τους τυφλούς.»

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, η κα Μπερνιδάκη κάλεσε τα τηλεοπτικά κανάλια να αποδείξουν με πράξεις την κοινωνική τους ευαισθησία, αλλά και το σεβασμό τους απέναντι στους πολίτες με αναπηρία, σημειώνοντας ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, για τις ιδιαίτερες ανάγκες των αναπήρων.

«Η άγνοια γεννά φόβο και προκατάληψη, ενώ η σωστή πληροφόρηση, με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μπορεί να ενισχύσει ένα πολιτισμό αποδοχής για τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η βουλευτής της Ν.Δ. συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλο, για την προσπάθεια παροχής προσβάσιμων τηλεοπτικών προγραμμάτων προς τους πολίτες με αναπηρία, μέσω των νέων ψηφιακών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης. Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΡΤ 3 είναι το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, που φιλοξενεί στο πρόγραμμα του τηλεοπτική εκπομπή με θέματα αναπηρίας.

Προτεινόμενα για εσάς