Μηνύματα και διλήμματα εν αναμονή της ετυμηγορίας της κάλπης

Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 13:38
UPD:15:15
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τους μετά την ψήφο τους, στέλνοντας παράλληλα μηνύμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και θέτοντας τα διλήμματά τους προς τους ψηφοφόρους.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην ετυμηγορία της κάλπης, που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις και θα διαμορφώσει το νέο πολιτικό τοπίο.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, που διεξάγεται εν μέσω θέρους. Σημειώνεται ότι εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου).

Ρόλο - «κλειδί» θα έχουν και οι αναποφάσιστοι, η τελική στάση των οποίων θα έχει το δικό της αντίκτυπο στους πολιτικούς συσχετισμούς, ενώ βαρύνουσα σημασία για τις έδρες του πρώτου κόμματος θα έχει ο αριθμός των κομμάτων της επόμενης Βουλής. Ουσιαστικά όσο μεγαλώνει το ποσοστό των κομμάτων που μένουν κάτω από το 3% τόσο ευκολότερος είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για το κόμμα που θα κόψει πρώτο το «νήμα» στις εκλογές.

Αλ. Τσίπρας: Κρίσιμη μάχη για να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας προς τα εμπρός

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, τονίζοντας ότι «δίνουμε με αισιοδοξία τη μάχη για να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας προς τα εμπρός».

«Σήμερα είναι μέρα Δημοκρατίας, οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας, αποφασίζουν για τη ζωή τους» δήλωσε αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 649ο εκλογικό τμήμα, στο 27ο-30ο δημοτικό σχολείο Αθηνών στην Κυψέλη.

EURONEWS
«Οι κάλπες το πρωί άνοιξαν και ήταν άδειες. Συνεπώς, η απόφαση του καθενός και της καθεμιάς πάνω στην κάλπη είναι αυτή η οποία θα κρίνει το αποτέλεσμα» πρόσθεσε,και κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη - παρά το γεγονός - όπως είπε - ότι η θερμοκρασία είναι υψηλή. «Αξίζει να είναι όλοι παρόντες για το μέλλον του τόπου μας» είπε, ενώ απευθυνόμενος στους νέους «σε αυτούς που διαχρονικά στον τόπο μας κάνουν την ανατροπή, τη μεγάλη αλλαγή» - όπως ανέφερε, τους ζήτησε «να μην αφήσουν την κρίσιμη απόφαση για τη ζωή τους και το μέλλον τους σε άλλους».

«Είναι μία κρίσιμη μάχη. Τη δίνουμε με αισιοδοξία από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, για να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας προς τα εμπρός» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αύριο ξημερώνει μία καλύτερη ημέρα

Τη βεβαιότητα ότι «αύριο ξημερώνει μία καλύτερη ημέρα» εξέφρασε από το 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε σύντομες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου, προσθέτοντας πως «οι πολίτες παίρνουν την τύχη στα χέρια τους».

Φ. Γεννηματά: Χρήσιμη και κρίσιμη η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ

«Σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο, με την ψήφο των Ελλήνων» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ψήφισε στο 6ο δημοτικό σχολείο Αγίου Δημητρίου.

Όπως ανέφερε, «η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι η χρήσιμη ψήφος για τα λαϊκά συμφέροντα και η κρίσιμη ψήφος για την πολιτική σταθερότητα».

Δ. Κουτσούμπας: Ψηφίζουμε για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη ημέρα

Στο 3ο δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα ψηφίζουμε για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη ημέρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε σύντομες δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Να διεκδικήσουμε το δίκιο και την αλήθεια για να ανοίξουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

EURONEWS
Β. Λεβέντης: Λάθος να δοθεί αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη 

«Θα είναι λάθος να δοθεί αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί εμπόδιο» δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 55ο Δημοτικό στην οδό Λιοσίων.

«Είδα ένα όνειρο, ότι θα κάνει κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά με τον Μητσοτάκη. Ό,τι ήταν ο Καμμένος για τον Τσίπρα θα είναι η Γεννηματά για τον Μητσοτάκη. Γι' αυτό η νεολαία να πάει να ψηφίσει στην κάλπη και να δώσει ψήφο στην Ένωση Κεντρώων, γιατί Βουλή χωρίς Ένωση Κεντρώων θα είναι ορφανή» πρόσθεσε.

Γ. Βαρουφάκης: Συγχαρητήρια σε όσους σηκώνονται από τον καναπέ και έρχονται να ψηφίσουν

«Σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας» δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η Δημοκρατία ανήκει σ’ αυτούς που την υπερασπίζονται.

«Και αυτοί που την υπερασπίζονται, είναι όσοι έρχονται να ψηφίσουν. Συγχαρητήρια σε όσους σηκώνονται από τον καναπέ και έρχονται να ψηφίσουν» ανέφερε αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του Παλαιού Φαλήρου.

Κ. Βελόπουλος: Είμαστε η μοναδική λύση

Στο 381ο εκλογικό τμήμα, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, προσήλθε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

«Η "Ελληνική Λύση" ήρθε στα πράγματα και θα έλεγα ότι προκάλεσε έναν περίεργο τριγμό στο σύστημα. Πιστεύουμε ότι είμαστε η μοναδική λύση, γιατί έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα» ανέφερε και εκτίμησε ότι «από αύριο ξημερώνει μία άλλη μέρα για το ελληνικό κοινοβούλιο».

«Η πραγματική αντιπολιτευτική φωνή προάσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, κυρίως των δικαιωμάτων των εθνικών, των Ελλήνων, θα είμαστε εμείς. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν». «Ήρθαμε για να βοηθήσουμε τους Έλληνες, γιατί λέμε "πρώτα οι Έλληνες, πρώτα η Ελλάδα"» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή