Μια ανάσα πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές ο γερμανικός Τύπος παρουσιάζει εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια κάνοντας μια αποτίμηση της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και εστιάζοντας στο προφίλ και τις θέσεις του αντιπάλου του, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο επίκεντρό τους βρίσκεται ο κ. Τσίπρας, οι επιτυχίες του αλλά και οι αποτυχίες του τόσο σε επίπεδο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής αλλά και ο πολιτικός του αντίπαλος και πιθανός διάδοχός του βάσει δημοσκοπήσεων, ο κ. Μητσοτάκης.
Eνδεικτικά μερικά αποσπάσματα γερμανικών δημοσιευμάτων.
SZ: Η μεγαλύτερη επιτυχία του Τσίπρα ήταν στην εξωτερική πολιτική
«Ανάμεικτος απολογισμός» είναι ο τίτλος σχολίου στη Süddeutsche Zeitung. «Για την Κυριακή των εκλογών οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για την έλευση έντονου καύσωνα. Βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο, την περίοδο των διακοπών, δεν έχουν ξαναγίνει από το τέλος της δικτατορίας, δηλαδή εδώ και 45 χρόνια. Ο έντονος όμως καύσωνας αποκτά πολιτική διάσταση, αφού οδηγεί τους ανθρώπους είτε να μείνουν στα σπίτια τους είτε να σπεύσουν στις παραλίες. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προηγείται σύμφωνα με όλες της δημοσκοπήσεις, έκανε δεύτερη έκκληση στους ψηφοφόρους. Πράγμα που σημαίνει: τίποτα δεν είναι σίγουρο. Οι συντηρητικοί φοβούνται μια χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές αλλά και μια βουλή κατακερματισμένη σε μικρά κόμματα. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στον Μητσοτάκη, αν νικήσει, την απόλυτη πλειοψηφία» αναφέρει το σχόλιο.
Όσο για τον Τσίπρα, όπως σημειώνει η σχολιογράφος: «βρίσκεται στην εξουσία με το κόμμα του από το 2015. Κατάφεραν να μείνουν στην εξουσία πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της περιόδου της κρίσης. Το ότι τώρα ο Τσίπρας θα πρέπει να αφήσει τη θέση του, έχει να κάνει κατά παράδοξο τρόπο με τις επιτυχίες του».
Παρά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην ανάπτυξη, παρατηρεί το άρθρο, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα όραμα για την Ελλάδα μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας (…) Ο Μητσοτάκης δεν έχει κάποια μαγική συνταγή και θα καταφέρει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του -για παράδειγμα τη μείωση των φόρων- μόνο εάν η Ε.Ε χαλαρώσει τους δικούς της όρους».
Σύμφωνα με τη σχολιογράφο: η μεγαλύτερη επιτυχία του Τσίπρα ήταν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών. «Αλλά αυτή δεν του έφερε ψήφους. Ο ελληνικός λαός είναι πιο συντηρητικός από την τωρινή του κυβέρνηση».
Βild: «Ο στεγνός τεχνοκράτης» Μητσοτάκης έχει το προβάδισμα
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το σαφές προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει η Bild σημειώνοντας: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι Έλληνες έφεραν στην εξουσία το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Πλέον δεν έχουν καμία όρεξη για πειράματα. Μυρίζει σαν αλλαγή εξουσίας, ο Τσίπρας απειλείται με συντριβή. Λίγο πριν τις εκλογές οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί έχουν παγιώσει το προβάδισμά τους».
Η Bild παρατηρεί ότι «πολλοί Έλληνες σήμερα σκέφτονται πραγματιστικά. Το βασικό είναι η ακόμη ασθενής χώρα να σταθεροποιηθεί. Αυτό ακριβώς υπόσχεται ο Μητσοτάκης, που θεωρείται στεγνός τεχνοκράτης».
Από την άλλη η Bild, κάνοντας μια αποτίμηση της θητείας Τσίπρα, αναγνωρίζει ότι χάρη στην ρεαλιστική στροφή Τσίπρα «πέρυσι η χώρα ολοκλήρωσε το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας. Η χώρα στέκεται, έστω όχι ακόμη με σταθερότητα, πλέον στα δικά της πόδια. Αλλά αυτό για τον Τσίπρα είχε μια άλλη συνέπεια: το υψηλό πολιτικό κόστος. Oι ψηφοφόροι τού καταλογίζουν ότι πήρε σκληρά μέτρα».
Κλείνοντας η Bild ωστόσο σημειώνει για τη Νέα Δημοκρατία ότι «πολλοί Έλληνες δεν ξεχνούν ακόμη ότι ακριβώς το ίδιο συντηρητικό κόμμα ήταν αιτία της κρίσης (…) O Μητσοτάκης ανήκει στην παλιά πολιτική ελίτ. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν πρωθυπουργός, η αδερφή του δήμαρχος της Αθήνας και υπ. Εξωτερικών και ο ανιψιός του μόλις εξελέγη επίσης δήμαρχος Αθηναίων. Πολλοί ψηφοφόροι απεχθάνονται αυτά τα ''σόγια''».
Η ιδιαίτερη σχέση Μέρκελ - Tσίπρα και ο Μητσοτάκης
Στην ιδιαίτερη σχέση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα που πέρασε από διάφορα στάδια, από το αρχικό σοκ του 2015 μέχρι την αναγνώριση και την αμοιβαία εκτίμηση των τελευταίων χρόνων εστιάζει σε εκτενές άρθρο της η Welt.
Κάνοντας αναδρομή στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα τον Ιανουάριο και τους επαίνους της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, η εφημερίδα σημειώνει: «Δεν ισχύει ότι η συντηρητική πολιτικός Μέρκελ και ο αριστερός Τσίπρας έγιναν φίλοι οικειοθελώς. Ο ένας είχε ανάγκη τον άλλον, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η Μέρκελ πρέπει πια όμως να αποχαιρετήσει τον Τσίπρα την Κυριακή. Στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων και της Κομισιόν ο Τσίπρας κατάφερε, φέτος αν όχι νωρίτερα, τη στροφή, να γίνει από λαϊκιστής, αντιευρωπαίος ταραχοποιός ένας σοβαρός, φιλοευρωπαίος 'statesman'. Γι αυτό και η Μέρκελ τον Ιανουάριο του προσέφερε εντελώς στοχευμένα την υποστήριξή της».
Σε αυτό συνέβαλε, όπως γράφει η Welt, η συμφωνία που κατάφερε με τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό. Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποτίμηση της διακυβέρνησης Τσίπρας συνολικά θεωρείται σαν μια «ιστορία με αίσιο τέλος», ωστόσο σε εσωτερικό επίπεδο πολλά προβλήματα παραμένουν, όπως η ανεργία των νέων αλλά και η καταφυγή σε πρακτικές πελατειακού κράτους.
Η εφημερίδα κλείνοντας σημειώνει: «Το αν η Άγκελα Μέρκελ δεχθεί με τον ίδιο εγκάρδιο τρόπο τον πιθανό διάδοχο του Τσίπρα μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση η καγκελάριος θα έχει μια διαφορετική σχέση με τον Μητσοτάκη σε σχέση με τον Τσίπρα: θα τον κοιτά στα μάτια. Και θα μπορεί να αναπολεί την εποχή Τσίπρα».